hafifçee almayın… İşte elektrik çarpmasında yapılması gerekenler

ahmetbeyler

Active member
Elektrik çarpmasının, ekseriyetle elektrikten yeteri kadar korunamayan yahut iş güvenliğinin sağlanmadığı durumlarda meydana gelebileceğine dikkat çeken Altınbaş Üniversitesi Birinci ve Acil Yardım Program Lideri Öğr. Gör. Özlem Karagöl, meskenlerde bilhassa yaşı küçük olan bebeklerin kolay kolay ulaşabilecekleri priz ya da açıkta kablo bulunması üzere durumlarda meydana gediğini lisana getirdi. Çocukların kabloyu kemirmeleri ya da ellerine geçen çeşitli eşyaları prizlere sokmaları kararı elektrik çarpmaları çoğunlukla görülebildiğini söylemiş oldu.

‘İç organlara büyük ziyan verir’

Özlem Karagöl, elektrik çarpması yaşandığında, elektriğin bedene girdiği ve bedenden çıktığı noktalar olduğunu, elektriğin, bedene girdikten daha sonra muhakkak bir sınır izleyerek ve topraklanarak bedeni terk ettiğini lisana getirdi. Lakin bu sırada geçtiği organlarda; kalp, akciğer üzere organlarda ya da damar yapılarında ısı hasarına niye olurak hayati faydalanmalara niye olabildiğine dikkat çekti.

‘Kalpte ritim bozukluğuna niye olabilir’

Elektrik çarpmalarında, çarpma şiddetiyle meydana gelebilecek en kıymetli hasarların kalpte ritim bozukluğu olduğunu söyleyen Karagöl, yıldırım düşmesinde de ani kalp durmalarının görülebildiğini, konut içi çarpılmalarda ise ritim bozukluklarının ölümcül çarpıntılara niye olabildiğini hatırlattı. Karagöl, bu niçinle kent şebekesine maruz kalan şahısların konutta kendisini takip etmek yerine kesinlikle bir sıhhat kuruluşuna başvurması gerektiğini vurguladı.

‘Elektrik akımı kesilmeden şahısla temas edilmemeli’

Hayati tehlikenin bulunduğu durumlarda birinci yardımın büyük ehemmiyet kazandığını vurgulayan Karagöl, elektrik çarpmalarında yapılacak birinci müdahaleleri şöyleki anlattı:

“Elektrik çarpan kişinin elektrikle olan irtibatı kesilmelidir. Elektrik akımı kesilmeden bireyle temas edilmemelidir. Elektrik kontağını kesemiyorsak elektrik geçirmeyen plastik, ahşap üzere cisimlerin sayesinde kişiyi elektrikten ayırmamız gerekir. Bilhassa nemli elle dokunduğumuz vakit akıma biz de maruz kalabiliriz. Bu noktada kişinin kendi güvenliğini düşünerek müdahale etmesi çok değerlidir.

Elektrik çarpması daha sonrası yapılan birinci yardım müdahalesinde akıma kapılan kişinin lisanının geriye kaçıp kaçmadığını denetim edin. Lisanın, boğazı kapatmaması değerlidir. Kişi yere düşerken başını çarpmadıysa; lisanın boğazı kapatmaması için baş çene durumu denilen başın geriye itilerek çenenin kaldırması hareketi uygulanabilir. Ayrıyeten ağızdaki takma diş gibisi objeler çıkarılmalıdır.

Elektrik çarpması kararı kalp hasar gorebilir ve kalp ritmi bozulabilir. Bu durumda kalp masajı yapmak gerekir. Fakat kalp masajı yapmak için birinci yardım eğitimi almak gereklidir. Elektrik çarpan kişinin nefes aldığından ve kalp atışının olağan çalıştığından emin olduktan daha sonra masaj bırakılmalıdır. Kişinin şuuru açıksa yaşadığı şoku atlatması için sakinleştirilmeye çalışılmalıdır. Ayaklar üst kaldırılıp bir süre dinlenmesi sağlanmalıdır.

Elektrik çarpmasında birinci yardımın son kademesi yanık oluşup oluşmadığını denetim etmek, bölgenin mikrop kapmadan pak bir bezle sarılarak muhafaza altında tutulmasını sağlamaktır. Bu durumla karşılaşıldığında yaraya krem ya da merhemle müdahale edilmeden çabucak acil sıhhat takımlarına haber verilmelidir.”

Elektrik çarpmalarından korunmak için meskende uymamız gereken kurallar

Özlem Karagöl, meskendeki elektrik çarpmalarında en büyük tehditlerden birinin prizler olduğunu ve kullanılacak eşyanın prize takılırken kesinlikle kapalı olduğundan emin olmak gerektiğini belirtti. Bu tip çarpmalardan korunmak için uyulması gereken bir öbür kuralın da ıslak ortamlarda dikkatli olunmasını tavsiye eden Hasret Karagöl, “Banyo, mutfak üzere su ile temas halinde olunan odalarda eller ıslakken elektrikli araçlardan uzak durmak büyük ehemmiyet taşır. Ayrıyeten yerler ıslak ya da nemli olduğunda da elektrik araçlarla temas etmek tehlikeye davetiye çıkarmak olacaktır. Bu niçinle nemli ya da ıslak ortamda elektrikli araçlardan uzak durulmalıdır” diye konuştu.

‘Çocuklu meskenlerde, kapaklı priz kullanılmalı’

Özlem Karagöl, alınabilecek öteki tedbirlerle ilgili de kıymetli hatırlatmalarda bulundu. Karagöl, “Elektrikli eşyalar kullanılmadığı vakit içinderda fişi prizden çekilmelidir. bu biçimdelikle elektrikle fark etmeden yaşanacak temas durumu azaltılmış olacaktır. Prizlerin kapaklı tercih edilmesinde büyük yarar var. Kapaklı prizler küçük çocuk bulunan meskenlerde değerli bir rol oynar. Kapaklar, elektrik prizlerinin ne olduğunu bilmediğinden keşfetmek isteyen çocukları durdurmada başarılı olabilir. Kapaklı prizler haricinde yanmış fiş, priz ya da kabloları yenileriyle değiştirmek çok kıymetlidir. Elektrikli araçlar bozulduğunda yetkili şahıslardan yardım almaktır. Bozulan elektrikli aletlere hiç bir biçimde müdahale etmemek gerekir” dedi.