Gazeteci Hasan Cemal ‘Erdoğan’a hakaret’ davasından beraat etti

DrEMEL

Global Mod
Global Mod
İstanbul 41. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen birinci duruşmaya, tutuksuz sanık Hasan Cemal avukatı Fikret Birinciyiz ile katıldı.

Hasan Cemal savunmasında, “Bu ülkede hakaret davalarıyla tabir özgürlüğü boğuluyor. söylemiş olduklerim tabir özgürlüğü ortasında yer alıyor. Hakaret kastım yoktur” dedi. Duruşma savcısı, sanığın beyanlarının yorum ve tenkit niteliğinde kelamlar olduğu, kişinin onur, haysiyet ve onurunu rencide edecek nitelikte olmadığı ve söz özgürlüğü kapsamında kaldığı nedeni öne sürülerek beraatini talep etti. Hasan Cemal’in avukatı Fikret Birinciyiz, mütalaaya katıldıklarını belirterek müvekkilinin beraatini talep etti.

Mahkeme, cürmün ögelerinin oluşmadığı sebebi öne sürülerek Hasan Cemal’in beraatine karar verdi.

“BERAAT KARARINI DÜZGÜN BİR GELİŞME OLARAK GÖRÜYORUM”

Duruşma çıkışında basın mensuplarının soruları üzerine Hasan Cemal, “Beraat ettim, yargıç beraat verdi. Daima söylüyorum, hakaret davaları Türkiye’de söz özgürlüğünü boğuyor. Beraat sonucunı yeterli bir gelişme olarak görüyorum söz özgürlüğü açısından” dedi.

İDDİANAME

İddianamede, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Kabahatlerle Uğraş Daire Başkanlığı’na yapılan e-posta ihbarının akabinde soruşturma başlatıldığı, Hasan Cemal’in 20 Temmuz 2016’da yaptığı paylaşım ve 15 Temmuz 2020 yılında Twitter üzerinden yaptığı bir yorum niçiniyle “cumhurbaşkanına hakaret” cürmünü işlediği kaydedildi. Cemal’in 1 yıl 5 aydan 7 yıla kadar mahpusu istendi.