Eski Pentagon yetkilisi: Yapay zeka savaşını Çin kazandı, geleceğe Pekin hâkim olacak

celikci

Active member
Eski Pentagon yetkilisi: Yapay zeka savaşını Çin kazandı, geleceğe Pekin hâkim olacak
ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) eski yazılım geliştirme sorumlusu Nicolas Chaillan, ‘Çin’in ABD’ye karşı yapay zeka savaşını kazandığını’ söylemiş oldu. Chaillan, Pekin idaresinin kaydettiği teknolojik ilerleme yardımıyla ‘küresel hâkimiyete hakikat ilerlediği’ yorumunu yaptı.

‘BU İŞ ÇOKTAN BİTTİ’

Pentagon’un birinci bilgisayar yazılımı geliştirme sorumlusu olan ve ABD ordusundaki teknolojik dönüşümün yavaş kalmasını protesto ederek istifa eden Chaillan, Financial Times gazetesi ile söyleşisinde şu tabirleri kullandı: “Çin’e karşı 15-20 yıl ortasında hiç bir rekabet bahtımız yok. Şu an bu bitmiş bir iş; bana göre oldukçatan bitti.”

‘MEDYADAN JEOPOLİTİĞE, HER ŞEYİ ÇİN DENETİM EDECEK’

Kelamını ettiği başarısızlığın ABD’yi riske attığı görüşünü paylaşan Chaillan, ‘Çin’in dünyanın geleceğine hâkim olacağını, medyadaki anlatıdan jeopolitiğe kadar her şeyi denetim edeceğini’ söylemiş oldu. Chaillan, ABD’de teknolojik yenilikçilik manasında bir sakinlik olduğunu, Google üzere Amerikan şirketlerinin yapay zeka konusunda devletle çalışmaya isteksiz yaklaştığını ve bu teknolojiye etik tartışmalar yapıldığını; tüm bunların da Çin’in öne geçmesine yol açtığını savundu.

‘ÇİNLİ ŞİRKETLER ETİK TARTIŞMAYLA VAKİT KAYBETMİYOR’

Eski Pentagon yetkilisi, buna karşılık Çinli şirketlerin hükümetle çalışma yükümlülüğünün bulunduğunu ve etik tartışmalara gömülmeksizin yapay zekaya ‘devasa yatırımlar’ yaptıklarını belirtti. Chaillan, ABD hükümetinin birtakım kısımlarındaki siber savunma sistemlerinin ‘çocuk yuvası seviyesinde’ olduğunu da savundu.

Chaillan eylül ayında, ABD ordusunda siber teşebbüslerle ilgili misyonlara getirilen askeri yetkililerin tecrübesiz olduğunu belirterek istifa etmişti.

Batılı istihbarat değerlendirmeleri, dünyanın ikinci büyük iktisadı olan Çin’in başta yapay zeka, sentetik biyoloji ve genetik olmak üzere bir dizi yeni gelişmekte olan teknolojik alanda 10 yıl ortasında hâkimiyet kuracağını öngörüyor. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR