Eski Danimarka başbakanından eski Fransa cumhurbaşkanına taciz suçlaması

celikci

Active member
Eski Danimarka başbakanından eski Fransa cumhurbaşkanına taciz suçlaması
Danimarka’nın eski başbakanı Helle Thorning-Schmidt, Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Valéry Giscard d’Estaing’i cinsel tacizle suçladı. Thorning-Schmidt, 2000’lerin başında Kopenhag’daki Fransız Büyükelçilği’nde verilen bir yemekte, o periyot 70’li yaşlarının sonunda olan d’Estaing için “Masanın altından kalçama dokundu” dedi.

‘MASANIN ALTINDAN KALÇAMA DOKUNDU’

2011-2015 içinde Danimarka Başbakanlığı yapan Thorning-Schmidt, Valéry Giscard d’Estaing ile yaşadıklarını ‘Sarışının Düşünceleri’ (Blondinens betragtninger) isimli anı kitabında anlattı. Toplumsal Demokrat Parti’li siyasetçi kitapta, “Giscard d’Estaing’in benim yanıma oturtulduğunu gördüm ve masanın altından kalçama dokundu. Çılgıncaydı. Kendime ne olduğunu sordum, yer değiştirdim ve son buldu” tabirlerini kullandı.

‘bu biçimdeLAR FARKLI BİR ZAMANDI’

Thorning-Schmidt, kitabın tanıtımı için Ritzau haber ajansına verdiği söyleşide de, “O olay bu günlerde cinsel taciz olarak görülür. bu biçimdelar o denli değildi. Farklı bir vakitti lakin uygunsuz olduğunu düşündüm ve durum beni fazlaca sinirlendirdi” diye konuştu.

‘TÜM BAYANLARIN BAŞINA GELİYOR, TARTIŞMA KAPANMAMALI’

Danimarkalı siyasetçi, olayın Avrupa Birliği için bir anayasa taslağı yazılması sürecinde, kendisinin başbakan olmasından evvel ve Giscard d’Estaing’in Avrupa Konvansiyonu Lideri olduğu devirde yaşandığını anlattı. “Şimdi konuşmam için yanlışsız zaman” diyen Thorning-Schmidt, neredeyse büyün bayanların emsal tecrübelere maruz bırakıldığını fakat ‘Me Too’ hareketinin son devirde ivme kaybettiğini söyleyerek “Umarım bu tartışmayı canlı tutabiliriz” sözlerini kullandı.

BİRİNCİ SUÇLAMA DEĞİL

1974-1981 içinde Fransa Cumhurbaşkanlığı yapan ve Aralık 2020’de ölen Valéry Giscard d’Estaing, bugüne dek hayli sayıda bayan tarafınca cinsel tacizle suçlandı. Son olarak Alman gazeteci Ann-Kathrin Stracke, Valery Giscard d’Estaing’in 2018 yılında bir söyleşi sırasında kendisini taciz etmesi sebebi öne sürülerek hata duyurusunda bulunmuştu. Paris savcılığı, eski cumhurbaşkanı soruşturma başlatmıştı. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR