Erdoğan’ın hakaret davaları sorusuna cevabı ABD’li gazeteciyi şaşırttı: Siz bunlara inanıyorsunuz yani?

celikci

Active member
Erdoğan’ın hakaret davaları sorusuna cevabı ABD’li gazeteciyi şaşırttı: Siz bunlara inanıyorsunuz yani?
Amerikan televizyon kanalı CBS, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın New York ziyareti sırasında gazeteci Margaret Brennan’la söyleşisinin tam halini yanıtladı. Face the Nation programı için yapılan söyleşide Erdoğan’ın, insan haklarıyla ilgili sorulara karşılıkları ve kendisine hakaret sebebi öne sürülerek 100 bin dava açılmasına ait “Siz bunlara inanıyorsunuz yani” demesi Brennan’ı şaşırttı.

‘BİZİM ÖZGÜRLÜKLER KONUSUNDA MESELEMİZ YOK’

Brennan, Erdoğan hem de yeni parti S-400 alımı ve Afganistan konusunda açıklamalar da yaptığı söyleşide bir dizi insan hakları sorusu yöneltti. Erdoğan, “Başkan Biden insan hakları ihlallerini daima eleştiren biridir. Biden’ın sizinle özel görüşmelerinde bu sıkıntıyı gündeme getirmediğini söylemiş olduniz. Sizden hiç gazetecilere yönelik muamelenizi güzelleştirmenizi yahut daha muhakkak bir şeyi istedi mi?” sorusuna şu karşılığı verdi: “Hayır olmadığı üzere bizim de bu hususta aslına bakarsanız meselemiz yok. Özgürlükler noktasında Türkiye buralarla mukayese edilemeyecek kadar, epey daha özgürdür.”

‘BUNLARIN HİÇBİRİNİ KABUL ETMİYORUM’

Brennan bunun üzerine, Gazetecileri Muhafaza Komitesi’ni kaynak göstererek Türkiye’nin Çin’den daha sonra cezaevinde en epey gazeteci bulunan ülke olduğunu, İran ve Suudi Arabistan’dan hayli gazetecinin cezaevinde tutulduğunu belirtti. Erdoğan ise bu noktada Brennan’ın kelamını keserek, “Kusura bakmasınlar. Bunların hiç birini ben kabul etmiyorum. Ve bu söylemiş olduğiniz derneklerin, cemiyetlerin belirlemelerini, bunların ortaya koyduğu tespitleri de paylaşmıyorum. Zira Türkiye’nin bu biçimde bir durumu yok.”

HAKARET DAVALARI SORULDU

ABD’li gazeteci bu noktada Erdoğan’a hakaret davalarını hatırlatarak, “İnsan hakları avukatları, yalnızca size hakaret etmekten dolayı 100 bin vatandaşın soruşturulduğunu söylüyor” dedi. Erdoğan “Siz bunlara inanıyorsunuz yani” cevabını verince Brennan şaşkınlık sözünü gizleyemedi; “Güvenilir memleketler arası kuruluşlar bu açıklamaları yapıyor” sözlerini kullandı. Erdoğan ise “Hayır, olabilir, ben sizin o milletlerarası söylemiş olduğiniz kurumlara güvenmiyorum” diyerek ‘bu biçimde davalar olmadığını’ söylemiş oldu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN İNSAN HAKLARI TENKİTLERİNE CEVAP: SİYASİ

Brennan ABD hükümeti yetkililerinin en azından gazetecilerle sohbetlerinde emsal açıklamalar yaptığını belirtirken, “Erdoğan “Bakın sizi de aldatıyorlar, siz de bunlara inanıyorsunuz. Bunları kaynağından araştırıyor musunuz?” karşılığını verdi.

ABD’li gazeteci bu noktada Erdoğan’a, “ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Türkiye’deki insan hakları ihlallerini eleştirdiğinde sağlam olmadığını mı düşünüyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Erdoğan, “E düşünmüyorum natürel. Zira benim bunu düşünebilmem için kendi ülkenin dışişleri bakanlığının tespitleri benim için hayli daha değerli. Zira artık her şey siyasi” dedi.

ALINTIDIR