Erdoğan: Zelenski ve Putin ile temaslarımı sürdürüyorum

ahmetbeyler

Active member
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile baş başa ve heyetler ortası görüşmelerin akabinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşına ait olarak, “Şartların zorluğunun farkındayız lakin diplomasiyi tek çıkış yolu olarak goren samimi girişimlerimizi bundan daha sonra da sürdüreceğiz. “ dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şu biçimde oldu:

Rusya-Ukrayna krizinde net bir tavır takındık. Sağ duyu daveti yaptık. Tansiyonun düşürülmesini istedik. Bu gidişata bir an evvel son verilmesi için ağır bir diplomasi trafiği yürütüyoruz. Zelenski ve Putin ile temaslarımı sürdürüyorum. Barış için uğraş gösteriyoruz. Diplomasiyi tek çıkış yolu olarak görüyoruz.

Avrupa Birliği’nin kısır çıkar hesaplarına teslim olmadan, artık üyelik müzakerelerini açmasını Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine hızla başlamasını bekliyoruz.

“Montrö Mukavelesi’ni uygulayan Türkiye’ye teşekkür ediyoruz”

Hollanda Başbakanı Rutte de şu biçimde konuştu:

Kilit ekonomik ortaklarız. 8’den 11 milyara artan bir ticaret hacmi gördük. Orta maksat olarak 15, kesin gaye olarak 20 milyar dolar belirledik. Bugünkü odağımız yalnızca ikili münasebetlerimiz değildi. Dünyada olanlara da odaklandık. Zira fazlaca taraflı seviyede de birlikte çalışıyoruz. İki ülke de NATO üyesi. Türkiye ittifak için hayli büyük siyasi ve ekonomik kıymete haizdir.

İkimiz de Rusya’nın işgalini kınıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dediği üzere bölgesel barış ve istikrara büyük bir darbedir. Mariupol’da yapılan bombardıman ve bunun sivil nüfusu terörize etmekten öteki bir emeli yoktur.

Türkiye bu ihtilafta (Rusya-Ukrayna müzakereleri) kilit bir rol oynuyor. Sayın Erdoğan’ın bu rolü üstlenmesinden ötürü teşekkür ediyorum. İki ülkeye (Rusya-Ukrayna) açık çizgisi olan ender ülkelerden Türkiye’yi (arabuluculukta) desteklediğimizi söylemek isterim

Montrö Mukavelesi’ni uygulayan Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. Türkiye tahlil için üzerine düşeni ziyadesiyle yapıyor.

Halihazırda dünyadaki başka ülkelerde daha fazla mülteci barındırıyorsunuz ve bunun için de teşekkür etmek istiyorum. Bu akşamki görüşmelerimiz münasebetlerimizi daha fazla geliştirdi.

‘Türkiye, Rusya’ya yaptırım uygulamıyor’ kelamlarına Rutte’den cevap

Hollandalı gazetecinin, “Türkiye, Rusya’ya direkt yaptırım uygulamıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” biçimindeki sorusuna karşılık:

Türkiye BM yaptırımlarını uyguluyor. Türkiye’nin özel bir pozisyonu var natürel ki Suriye’deki angajmanı sebebiyle. Türkiye tüm yaptırımları yapmasını arzularız lakin olağan ki diplomatik rolünü oynamasından mutluyuz.