Erdoğan yurt dışına çıkış yasağı koydu!..

ahmetbeyler

Active member
Cumhurbaşkanı’nın gençlere öğüt verirken, dünyayı gezip görmek farklı kültürleri tanımak için koşulları zorlayın demesi ne bakmayın. Yurt dışına çıkış yasağı koyan kendisi…

Resmen değil tabii… Fiilen yasak koydu.

Avrupa ile dünya ile temasımızı kanunla değil, fiilen kesti. Önümüze o denli bir bariyer çekti ki yurt dışına git gidebilirsen.

1970’li senelera döndük… O senelerda yurt dışına üç yılda bir çıkış hakkı vardı. Zira ülkede döviz yoktu. Üç yılda bir yurt dışına gitmek isteyene resmi kurdan yanılmıyorsam 200/300 dolar verilirdi.

Bu para kâfi miydi?

Nerdee… Almanya’ya, İngiltere’ye, Fransa’ya gitmek isteyenler karaborsacılara koşardı. İstanbul’da bu işin merkezi kapalı çarşıydı. Mark, Sterlin, Frank ne istersen tezgah altında bulunurdu.

bu biçimde üç yılda bir yurt dışına çıkma talihimiz vardı, bugün dövizin bu haliyle artık hiç yok.

1960’lı senelerda hatta 1970’li yılların başında çekilen Türk sinemalarında Paris, Londra, Roma üzere kentler uzun uzun gösterilirdi. Sinemanın başrol oyuncusu bu kentte masraf güya kenti gezerdi. Sinema izleyicisi de Paris nasıl bir yer, Roma nasıl bir yer diye bakar, ilgiyle izlerdi.

Avrupa kentleri sinemalardan bilinirdi. Gidip bakılırsan fazlaca azdı.

Artık durup farklı değil. Teknoloji değişti. Sinema sinemalarının yerini YouTube alacak. bir daha gidip goren epey az olacak.

Zira Erdoğan’ın bilerek, isteyerek yükselttiği döviz kuru niçiniyle fiili yurt dışına çıkma yasağı var!

Dolara, Euro’ya, sterline el sürülmüyor.

Soruyorum… Hangi öğrenci 16 lira 25 kuruştan Euro alıp 10 gün 15 gün, bir ay Berlin’de kalıp hem lisanını geliştirir hem Almanya’nın birkaç kentini gezerek bilgisini görgüsünü artırır…

Soruyorum… Hangi öğrenci 19 lira 30 kuruş verip bir sterlin alıp Londra’nın yolunu tutabilir. Lisan kursuna gidip 15/20 gün kalabilir.

Soruyorum… Hangi öğrenci 14 lira 79 kuruş verip dolar alıp New York’u nazaranbilir.

Pasaport alma parasını, vize parasını, yurt dışına çıkış harcını, uçak biletini saymıyorum.

Bırakın öğrencileri hangi babayiğit elini kolunu sallayarak İngiltere’ye gidip bir hafta kalabilir!

İş insanlarının, rantçıların, faizcilerin haricinde…

Fiyatlı yemesinden içmesinden kesip biriktirdiğiyle bırakın Berlin’i Sofya’ya gidemez.

Dün haberini okudum. Bu yılın birinci üç ayında Edirne’ye 500 bin Yunan ve Bulgar turist gelmiş. Yalnızca bu iki ülkeden değil, son günlerde Makedonya, Romanya, Hırvatistan ve Sırbistan‘dan da Edirne’ye alışverişe gelenler varmış. Onlar bir, iki gece otellerde kalıyormuş. Otelcilerin de yüzü gülmüş.

500 bin turist geldi diye sevinelim mi, üzülelim mi?

Edirne bu kadar insanı çekecek kadar turistlik kent değil. bu biçimde bu beşerler niçin geliyor? Ciğer yemek için değil herbiçimde.

Türkiye ucuz ülke olduğu için geliyor.

Türkiye fakir ülke olduğu için geliyor.

Bundan 4/5 yıl öncesine kadar bizler giderdik. Bulgaristan’a Yunanistan’a, Romanya’ya… Ucuz diye alışveriş yapmak için…

Artık onlar geliyor.

Üç ayda yalnızca Edirne’ye 500 bin kişi geldi diye sevinelim mi ağlayalım mı?

Bence kara kara düşünelim…

4/5 yıl evvelki gazeteleri açın. Çarşaf çarşaf gazete ilanlarını görürsünüz. Üç gece dört gün Roma, Hafta sonu Paris. Kuzey İtalya tipi. İspanya tipi. Dört gece beş gün Barcelona/Madrid turu…

Orta gelir kümesi hatta orta gelirin bir nebze altında olanlar bile bu seyahatlere katılırdı. En azından Hırvatistan’a masraflardı.

Artık mümkün mü? Pandemi var diyecekler. Pandemi bitiyor, ülkeler turistlere bu yaz kapılarını açıyor. Rusya- Ukrayna’ya saldırmasaydı, Ankara bu dönem 40 milyon turist bekliyordu.

Pekala bizden yurt dışına kaç kişi gidecekti?

Küçük bir küme memnun azınlık!

nazaranceğiz. Turizm şirketleri yurt dışı çeşitleri için gazetelere sayfalar dolasa ilan verecek mi, verebilecek mi?

Turizm Bakanı tıp şirketi sahibi ne der sanki? Yurt dışı çeşitleri düzenleyecekler mi?