En uzun Covid hastası: 10 ayda ve 42 müspet testten daha sonra güzelleşti, cenazesi beş sefer planlandı

celikci

Active member
En uzun Covid hastası: 10 ayda ve 42 müspet testten daha sonra güzelleşti, cenazesi beş sefer planlandı
İngiltere, Covid-19’u yaklaşık 10 ayda atlatabilen, bu süreçte yaptırdığı 42 korona virüsü testi olumlu çıkan, yedi kere hastaneye kaldırılan ve beş kere cenazesi planlanan Dave Smith’i konuşuyor. 72 yaşındaki Smith, 290 gün boyunca süren enfeksiyonu nihayet atlattığını öğrendiğinde buna inanamadığını söylemiş oldu. Smith’in, en uzun mühlet enfekte olan kişi olduğu düşünülüyor.

‘EŞİM BEŞ DEFA CENAZE PLANLARINA BAŞLADI’

Kıssasını The Guardian gazetesine anlatan Smith, Covid’e Mart 2020’de yakalandığını ve birinci müspet testini nisan ayında aldığını söylüyor. Smith, o tarihten daha sonra aylarca hastalığı atlatamadığını belirterek, “Kötüleştiğimde sahiden makus oluyordum, vefatın kapısında üzereydim. Eşim beş kere cenaze ayarlamaya başladı” diyor.

EŞYALARININ HANGİLERİNİN SATILACAĞINA BİLE KARAR VERMİŞ

“Bir noktada iki-üç ay yataktan çıkamadım. Eşimin beni yatakta yıkayıp tıraş etmesi gerekti zira ayağa kalkamıyordum bile. kimi vakit, keşke gece ölsem zira artık devam edemiyorum, diye düşünüyordum. Ölmekten çok yaşamaktan korkma noktasına gelmiştim” diyen Smith, hayatta kalamayacağını düşünerek vefatını de planladığını söylüyor. Eşine muhtaçlık duyabileceği evrakları ve banka şifrelerini verdiğini, hangi eşyalarının kalmasını ve hangilerinin satılmasını istediğini tespit ettiğini anlatıyor.

‘AKRABALARIMLA VEDALAŞTIM’

Smith bir noktada, Yeni Zelanda’da yaşayan akrabalarıyla Skype üzerinden görüşüp vedalaşmış; latifeyle karışık, “Hesaplaşmak için bütün ailemi aradım, keşke çenemi kapalı tutsaymışım” diyor. Birtakım akrabaları da Smith’le vedalaşmak için gözetici giysiler giyerek onu meskeninde ziyaret etmiş.

ANTİKORLARI BEDENDEN ATMAYA YETMEDİ

Hekimleri, Smith’in semptomları birkaç hafta süren ‘uzun Covid’den daha farklı bir sendrom yaşadığını düşünüyor. Yapılan genetik dizilim testlerinde, Smith’in hastalığı birden çok kere kapmadığı, birebir virüsü bedeninden atamadığı tespit edildi. Bu durumu Smith’in bir yıl evvel kan kanseri niçiniyle kemoterapi görmesine bağlayan hekimler, bedeninin bu niçinle kâfi ölçüde antikor üretemediği ihtimali üzerinde duruyor.

TRUMP’IN İLACIYLA KURTARILDI

Smith’in testini nihayet negatife döndüren tedavi ise ABD’nin eski lideri Donald Trump’ı da Covid’den kurtaran Regeneron olmuş. Bir antikor kokteyli olan bu ilaç aslında İngiltere’de onaylı değil. Lakin Smith, mevcut tedavilerin hiç biri işe yaramadığı vakit hastalara onaysız ilaçların verilmesinin önünü açan bir sıhhat bakanlığı programı yardımıyla Regeneron kullanabilmiş.

Bu tedaviye başlamasından daha sonraki haftalarda kademeli olarak güzelleştiğini, her gün birkaç adım daha fazla atabildiğini, vakit içinde banyoya yalnız gidip konutunun merdivenlerini inebildiğini anlatan Smith, birinci sefer mutfağa gidişini şöyleki anlatıyor: “Çok memnundum zira aylar daha sonra birinci sefer eşime bir bardak kahve yaptım. Birinci sefer o benim için değil, ben onun için bir şey yapabildim.”

İLAÇ daha sonraSI 45 GÜNDE NEGATİFE DÖNDÜ

Smith’in testi, Regeneron tedavisinden 45 gün daha sonra negatife dönmüş. O gün eşiyle memnunluktan bir şişe şampanya açtıklarını ve tanıdığı herkesi arayıp “Negatifim” diye haber verdiğini anlatan Smith, birebir vakitte hastalığın bedeninde kalıcı tesirler bıraktığını da söylemiş oldu: “hiç bir vakit yüzde 100 olmayacağım zira Covid akciğerlerimi yok etti. Nefesim hayli çabuk tükeniyor. Ama yaşadığım her gün bir ödül.”

Smith artık kısa uzaklıklarda tatile çıkabiliyor, eski bir şoför kursu öğretmeni olarak torununa otomobil kullanmayı öğretiyor.

HEKİMLERDEN HÜKÜMETE DAVET

Hekimleri ise The Guardian gazetesi üzerinden İngiliz hükümetine, uzun Covid geçiren bireylere daha fazla dayanak verilmesi davetinde bulundu. Bu bireylerdeki virüsün, hastalık tüm teşebbüslere karşın geçmezken beden ortasında mutasyon geçirebileceği konusunda da ikaz yapıldı. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR