Ekrem İmamoğlu: Daha fazlaca genç kızın ömrüne dokunmalıyız

DrEMEL

Global Mod
Global Mod
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Lideri Ekrem İmamoğlu, Dilek Kaya İmamoğlu’nun öncülüğünde, İstanbul Vakfı bünyesinde başlatılan “Büyüt Hayallerini” projesinin “İlham Veren Adımlar Buluşması”nın birincisine, eşi ile birlikte konut sahipliği yaptı. İstanbul Kongre Merkezi Üsküdar Salonu’nda gerçekleştirilen aktifliğe, “Büyüt Hayallerini” bursiyerleri ile İBB’nin kız yurtlarında yerleşen öğrenciler davetli olarak katıldı.

8 Mart Dünya Bayanlar Günü kapsamındaki aktiflikte birinci konuşmayı Dilek İmamoğlu gerçekleştirdi.

“21. yüzyılda her alanda ilerleme kaydettiğini söyleyen eril dünya maalesef insanlık konusunda sınıfta kalmıştır. Zira bayan hakları problemi, insan hakları meselesidir” diyen Dilek İmamoğlu, şöyleki konuştu:

“İNSAN OLARAK KALABİLMEK BU KADAR SIKINTI OLMAMALI”

“Öyle şeyler görüyor, o denli şeylere muhatap oluyoruz ki; her gün her dakika, insan olmaktan utanmakla, insanlığımızla gurur duymak içinde gelip gidiyoruz. halbuki insan olmayı başarmak ve insan olarak kalabilmek, bu kadar sıkıntı olmamalı. Bizi, her 8 Mart günü bir sefer daha isyan ettiren tüm o eşitsizlikler, bütün o haksızlıklar, adaletsizlikler; hepsinden kurtulup, eşit, özgür ve keyifli bir ömrü paylaşmak, bu kadar sıkıntı olmamalı. Zorluk, yalnızca önümüze çıkarılan pürüzlerde, karşımıza dikilen yasaklarda değil. Asıl büyük zorluk içimizde. Asıl zorluk, kendimize gereğince inanmıyor olmamızda. İçimizdeki gücün büyüklüğünün farkında değiliz. Farkında olursak, başarabiliriz. Bu kısır döngüyü kırmak, her insanın, lakin bilhassa de bayanların kendi içlerindeki gücün farkında olmasıyla mümkün olabilir lakin. Cüret ve dayanışmayla mümkün olabilir. Her ne kıymetine olursa olsun, adım atmak, harekete geçmek ve bir yerden başlamak zorundayız”

EKREM İMAMOĞLU: “DAHA ÇOK GENÇ KIZIN HAYATINA DOKUNMALIYIZ”

“Burada, ‘Büyüt hayallerini’ projesinden elde edilen gelirlerle eğitimine takviye olunan pırıl pırıl genç hanımefendileri, genç kızları görüyorum. Ve büyük de memnunluk duyuyorum” diyen İmamoğlu, “Açıkçası epeyce kıymetli bir iş olmuş. Sayısının büyümesini, gücünün artmasını diliyorum. Bu hoş adımı atan ve bunu büyüten sevgili eşimi, Dilek’i ve onun yakın çalışma arkadaşlarını da yürekten kutluyorum. Daha epey genç kızın hayatına dokunmalıyız. Bu memlekette kızlarımızın okuduğu vakit, âlâ eğitim aldıkları vakit, uygun meslek sahibi oldukları vakit toplumun dayanıklılığı, toplumun gücünün daha düzgün bir yere varacağını net olarak biliyoruz ve buna inanıyoruz. Toplumda, bilhassa cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda da başta biz yöneticilere fazlaca kıymetli bir bakılırsav düşüyor” halinde konuştu.

“ATATÜRK’E NE KADAR MİNNET DUYSAK AZDIR”

“Belediyemiz tarihinde, birinci defa öğrenci yurdumuz oldu ve burada önceliği kız öğrencilerimize tanıdık. Şu anda 625 kız öğrenciye konut sahipliği yapmanın da memnunluğunu yaşıyoruz” diyen İmamoğlu, gayelerini, “5000 öğrenciyi ağırlayacak yurt kapasitesine sahip bir belediye olmak istiyoruz” kelamlarıyla özetledi. Tarih boyunca bayan hareketine taraf veren bütün değerli isimleri minnetle andığını belirten İmamoğlu, “Dünyaya öncü olma konusunda, Türkiye’mizin o birinci senelerında, Cumhuriyet’imizin o birinci senelerında hamasetle bayanın hem toplumdaki yerine hem seçme seçilme hakkından davranışlarıyla ve bayana gösterdiği büyük ilgiyle ve onlara verdiği hamasetle, hepimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ne kadar minnet duysak azdır diye düşünüyorum” diye konuştu.

Her kız çocuğunun eşit olarak dünyaya geldiğini kaydeden İmamoğlu, “Kız-erkek ayırt etmeksizin, eşit doğan bütün çocuklarımızı, hem de bütün kızlarımızın da eşit haklarla birlikte bu ülkede eğitim almalarını sağlamak, hepimizin boynunun borcudur. Bu çabayı en sonsuz bir halde vereceğimize, hepinizin huzurunda kelam veriyorum. Asla bundan vazgeçmeyeceğiz. Bu mevzuda kendi hayatımda da bu tıp süreçlerin örneği olan ve büyük katkılarla bu çabaya katılan değerli eşime, Dilek’e de yürekten teşekkür ediyorum. Ona da muvaffakiyetler diliyorum. Dünya İşçi Bayanlar Günümüz kutlu olsun” tabirlerini kullandı.