Ekrem İmamoğlu: Bisiklet yollarının birtakım ana arterlere konması için ısrar edeceğim

ahmetbeyler

Active member
İBB, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ötürüsıyla Saraçhane parkında ‘Mektepten Meclise Pedal’ düzenledi. İBB ve Fatih Kocamustafapaşa İlkokulu bünyesindeki Fatih Özgür Pedallar Bisiklet Kulübü’nün iş birliğiyle düzenlenen aktiflikte ilköğretim öğrencileri, sivil toplum kuruluşları, bisiklet kulüpleri ve İBB bürokratları birlikte pedal çevirdi. İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, cins başlamadan evvel çocuklarla ve bisikletlilerle buluştu. Konuşmasında dünyanın fosil yakıttan arınmış bir gelecek tasarladığını söyleyen İmamoğlu, çocukların bisiklet alışkanlığı kazanmasının kıymetini vurguladı.

Çocukların ve ailelerin ağır ilgisiyle karşılaşan ve Fatih ilçesiyle ilgili hayalini anlatan İmamoğlu, şu biçimde konuştu:

‘İstanbul’un sokaklarını bisikletleriyle kullanacak olan çocuklarımızla bir aradayız’

“Hem ramazan ayı hem bir gün öncesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı birebir vakitte pazar günü bütün çocuklarla bir ortadayız. Tam da istediğimiz üzere gelecekte İstanbul’un sokaklarını, caddelerini tahminen de büyük oranda bisikletleriyle kullanacak olan çocuklarımızla bir ortadayız. Zira artık dünyada hayli makul aralıklarda mümkün olduğu kadar arabayı kullanmamak, müspet yakıt ile çalışan araçları kullanmamak, havayı kirletmemek bütün dünyanın geleceğe dair bakışı. Buna ‘nasıl başarabiliriz’ diye baktığımızda, tek yolu var, o da bütün çocuklarımızın bu çeşit alışkanlıkları elde etmesi. Öbür bir yolu yok. Açıkçası bugün herkese ’haydi bakalım, bisiklet kullanın’ deseniz bu mümkün olmuyor lakin alışkanlıklarla bu mümkün. kimi vakit bir kuşağın ya da bir periyodun geçmesiyle mümkün. O bakımdan bugün yapılan bu aktifliği çocuklarımızın büyük oranda kabul ediyor olması, bu heyecanı yaşıyor olması tahminen de İstanbul ismine da büyük bir teminat olacak.

‘Temiz ulaşımla buluşmuş bir İstanbul’u var etmeyi daima birlikte başaracağız’

“Gerçekten tertemiz bir kenti, gelecekte sokaklarında, caddelerinde daha fazlaca yürüyen, daha hayli koşan, daha hayli bisiklet kullanılan ve hatta İstanbul’un her tarafı tahminen de metro ile donatılmış bir biçimde pak ulaşımla buluşmuş bir İstanbul’u var etmeyi daima bir arada başaracağımızın fotoğrafını görmüş oluyorum açıkçası. Olağan bisiklet yollarını artırmak bunun bir seyahati, bisiklet yollarını artırmak için bir plan çalışıyoruz. Arkadaşlarım bu mevzuda ağır bir emek sarf ediyorlar ancak değişimler, dönüşümler kimi vakit güç olabiliyor. Bir caddeye bisiklet yolu koyduğumuzda birinci reaksiyon, otomobil yollarının daraldığı oluyor. halbuki otomobillerin yolları daralmıyor. Otomobillerin gidecek yolları var. Yalnızca ek bisiklet yolları koyuyoruz. ‘Bunu koymayın’ diye de reaksiyon ile karşılaşabiliyoruz. Bu çeşit alışkanlıkları, kentlere bu tıp yenilikleri getirmek öbür türlü hakikaten olmuyor. Ben de bunda ısrar edeceğim bir belediye lideri olarak, daima birlikte bütün arkadaşlarımla. Bisiklet yollarının artması için, bisiklet yollarının bildiğimiz birtakım ana caddelere, ana arterlere konması için ısrar edeceğim. Vallahi en epey da çocuklar için. Bunun da en büyük destekçisi kim olsun, bence çocuklar olsun. Çocuklar en çok okullarına bisikletle gitmek ister. Değil mi, yanlış mı düşünüyorum çocuklar? Yani açık söyleyeyim, benim çocukluğum o denli geçmedi fakat bu hoş çocuklar, bu pırıl pırıl evlatlarımız ve geleceğe umutla gücü yüksek bir halde bakan bu çocuklarımızın dünyanın en kuvvetli yeteneklerine sahip olmalarını sağlamak ismine hoş bir ortamda yaşamalarını sağlamamız lazım. Bu manada sahiden sevinçliyim.”

‘Araçların ve otobüslerin elektrikle çalıştığı bir Fatih istiyorum’

“Bir öbür sevincimi söyleyeyim: ‘İstanbul’da ulaşımla ilgili, görsel bir ortamla ilgili ne hayal ediyorsunuz’ diye sorsalar bana; ben, İstanbul’un Tarihi Yarımadası’na, yani bu İstanbul dediğimizde anlaşılan yer Yeditepe, Yeditepeli İstanbul dediğimizde, Yeditepe’nin bulunduğu bu Fatih ilçesinde gönlüm şunu istek eder: Araçtan arınmış yollarında tertemiz, pırıl pırıl bisikletle dolaşılan yaya yollarının bolluğu ve var olan araçların ve otobüslerin elektrikle çalıştığı bir Fatih istiyorum. Tertemiz bir Fatih istiyorum. Bu alana da bu yakışır. Sokaklarında, caddelerinde dünyanın her tarafınca gelen turistlerin hayranlıkla izlediği, hayranlıkla baktığı, tarihi yapıtların gezdiği ve burada oturan sizlerin o hoş kültürü nasıl yaşattığını gördüğü bir Fatih istiyorum. Bu bakımdan daima birlikte çalışmalıyız. Bu bisiklet çeşidinin burada yapılması benim için ayrıyeten bir hoşluk. Bütün bu hislerle sizin yanınızdayım. Bugün ‘Mektepten Meclise Pedal’ etkinliğimizin bulunmasına fazlaca katkı sunanlar var. Burada, bu pazar gününde buraya çocuklarını alıp gelen bütün anne babalara hürmetlerimi sunuyorum, uygun ki varsınız. Bizi burada yalnız bırakmadınız. beraberinde bunu, Mektepten Meclise Pedal aktifliğini Fatih Özgür Pedallar Bisiklet Kulübü iş birliğiyle gerçekleştiriyoruz. Bu kulübümüze de teşekkür ediyoruz. Çünkü bu kulüp, 5 bin öğrenciye bisiklet eğitimi vererek bisiklet kullanmasının artmasına değerli katkıda bulunmuştur. Bu keyifli aktiflik için Fatih Özgür Pedallar Bisiklet Kulübü’ne, değerli öğretmenlerimize, velilerimize, 15 bisiklet bağışında bulunan Shimano (Şimano) firmasına, çalışma arkadaşlarıma ve alışılmış sevgili öğrencilerimize teşekkür ediyorum. İstanbul’un tahminen de dünyanın eşsiz tarihini yansıtan bu harika rotada tüm öğrencilerimize keyifli sürüşler diliyorum. Sevgili çocuklar, hepinizi hayli seviyorum, keyifli olun, sağlıklı olun. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nız kutlu olsun.”

‘Mektepten Meclise Pedal’ aktifliği, İBB ve Fatih Kocamustafapaşa İlkokulu bünyesinde kurulan Fatih Özgür Pedallar Bisiklet Kulübü’nün iş birliğinde düzenleniyor. Aktifliğe Fatih İlçesindeki ilkokul ve ortaokullarda okuyan öğrenciler, bisiklet kulüp ve dernekleri ile veliler katılıyor.