Domuz kalbi nakledilen adamın oğlu: Başta inanmadım

celikci

Active member
Domuz kalbi nakledilen adamın oğlu: Başta inanmadım
DUVAR – ABD’de ölümcül bir kalp hastalığına yakalanan ve altı ay ömrü kaldığı tespit edildikten daha sonra domuz kalbi nakli yaptıran 57 yaşındaki David Bennett’in oğlu, ameliyat sürecini anlattı. BBC’ye konuşan David Bennett Jr., “Bu tam bir mucize. Ailem, babam ve biroldukçaları için umut vaat ediyor” dedi. “Durumu fazlaca âlâ. Yalnızca domuz kalbini kullanırken sonuçları çok iyi” sözlerini kullanan Bennett Jr., domuz kalbi nakline başta inanmadığını fakat artık ailecek gelecek için umutlu olduklarını söylemiş oldu.

‘HEZEYAN GEÇİRDİĞİNİ DÜŞÜNDÜM’

David Bennett Jr., ameliyata giden süreci şöyleki anlattı: “Babam 10 Kasım’dan beri hastanede. Ona Noel vaktinde, bunun son seçeneği olduğunu, yalnızca altı ay ömrünün kaldığını söylemiş olduler. Tek seçenek domuz kalbiydi. Bana söylemiş olduğinde hezeyan geçirdiğini düşündüm. Ona başta inanmadım fakat bunun gerçekleşme ihtimali konusunda araştırma yapmaya başladığımda, Maryland Üniversitesi, New York, Almanya ve öbür yerlerdeki cerrahların bugüne dek yaptıkları araştırmaları gördüğümde, bunun bir gerçeklik olduğunu idrak etmeye başladım. Çok yüksek riskli olduğu mutlaktı ve kararınu bilmek imkansızdı; bilinmezliğe adım atıyorduk. Lakin ailem için hayli fazla umut ve optimistlik vaat ediyordu.”

‘HER GÜN İÇİN MİNNETTARIZ’

Domuz kalbinin naklini yapan tabip Bartley Griffith’in ameliyat daha sonrası durumu güzel gördüğünü anlatan Bennett Jr., babasına şu an için altı ila dokuz ay yaşama bahtı verildiğini söylemiş oldu. “Bir domuz kalbi birinci defa bir insanda” diyen Bennett Jr., “ötürüsıyla babamla geçirdiğimiz her gün için minnettarız” tabirlerini kullandı.

‘KALP ÇALIŞMAZSA GELECEKTE İNSAN KALBİ NAKLİ MÜMKÜN’

Bennett Jr., “Babam gelecek konusunda optimist ve bir gün meskene dönmeyi umuyor. Bir yıl yahut daha uzun müddet yaşamayı umuyor. Şayet kalp yeterli çalışırsa, ömrüne domuz kalbiyle devam etmeyi ister. Şayet çalışmazsa, tahminen gelecekte bir insan kalbinin nakli mümkün olur” dedi.

DOMUZUN GENETİĞİYLE OYNANDI

Domuzlar, organlarının insanlarınkine benzemesi niçiniyle potansiyel nakil kaynakları olarak uzun müddettir inceleniyor. Fakat böbrek, karaciğer ve akciğer üzere domuz organlarının insanlara nakledilmesi tarafındaki geçmiş denemeler, insan bedeninin bu organları reddetmesi yahut enfeksiyon riski taşıyan virüsler niçiniyle başarısız olmuştu. Bilim insanları bu sorunu, domuz organlarındaki potansiyel olarak ziyan verici genleri silerek çözmeye çalışıyor.

ABD’deki ameliyatta da, kalp hastalığı niçiniyle uzun müddet yaşaması beklenmeyen David Bennett’e yapılan organ nakli bu yolla gerçekleştirildi. Domuz kalbinden, geçmişte doku uyuşmazlığına yol açtığı tespit edilen üç gen ile domuz kalbi dokusunun çok büyümesini engellemek ismine bir diğer gen silindi. Domuz kalbine bununla birlikte, bağışıklık kabulü sağladığı bilinen altı insan geni yerleştirildi.

ACİL ONAYLA YAPILDI

Deher neysel ameliyat, ABD Besin ve İlaç Dairesi’nin (FDA) acil onayıyla, Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Yedi saat süren nakil ameliyatından üç gün daha sonra Bennet’in durumunun güzel olduğu açıklanırken, sürecin gelecekte organ nakli meselelerinin çözülmesinde epeyce değerli bir atılım olacağı açıklandı.

‘ORGAN BULAMAMA SORUNU ÇÖZÜLEBİLİR’

Domuz kalbinin naklini yapan hekim Bartley Griffith, “Bu çığır açıcı bir ameliyattı ve bizi, organ bulamama krizini çözmeye bir adım daha yaklaştırıyor” dedi. Griffith, kalp nakli ameliyatları için kâfi sayıda organ bulunamadığını söylerken, “Temkinli olarak ilerliyoruz lakin dünyada bir birinci olan bu ameliyatın gelecekteki hastalar için kıymetli bir seçenek sunacağı konusunda iyimseriz” diye konuştu.

Bennett’ın uzun vadede yaşayıp yaşamayacağı hâlâ bilinmiyor.

‘YA ÖLECEKTİM, YA DENEYECEKTİM’

Bennett ise bu ameliyatı denemenin kendisi için son seçenek olduğunu anlattı. Üniversiteden yapılan açıklamaya bakılırsa Bennet, ameliyattan bir gün evvel “Ya ölecektim, ya bu nakli yaptıracaktım. Körü körüne bir tercih olduğunu biliyorum lakin bu benim son seçeneğim” dedi. Bennett’ın uzun vadede sorun yaşayıp yaşamayacağı hâlâ bilinmiyor.

Genetiğiyle oynanmış domuz kalbinin, ABD’nin Virginia eyaletinde bulunan ilaç şirketi Revivicor tarafınca sağlandığı açıklandı. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR