DİAYDER davasında iki İBB çalışanı hakkında hata duyurusu

ahmetbeyler

Active member
Terör örgütü PKK/KCK’nın hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttükleri tez edilen Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyesi 9’u tutuklu 23 sanıklı dava görülmeye devam edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada İBB’de bakılırsav yapan Nilüfer Taşkın ve Yavuz Saltık dinlendi.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’nda çalışan Nilüfer Taşkın, “Yardım taleplerini ilgili ünitelere yönlendirdim. Ekrem Baran’ın toplumsal yardım talepleri olmuştu, ben de Toplumsal Hizmetler Müdürlüğü’ne yönlendirdim. Kendisine bilgi aktardım. Konuşmamızda, verilecek takviyeyle ilgili hiç yoktan, fakir insanların yarasına derman olur İBB diye düşündüğümden, ‘Bunu önemsiyorum’ demiştim” dedi.

‘Bizdilk evvel başlamış bir uygulama’

İBB Eski Toplumsal Hizmetler Daire Lideri Yavuz Saltık ise İBB’nin meclis onaylı toplumsal yardımlar yönetmeliği olduğunu bunun haricinde kimseye yardım yapılmadığını belirterek “Açlık ve muhtaçlık sonu diye iki hudut var. Her ailede bunlar incelenir. Biz vazifeye geldiğimizde dayanak 100 liraydı, 200-300 de olabilir. Yoksulluğun düzebir daha göre değişiyor. Toplumsal yardımlaşma, kart üzerinden yapılıyor. Bizdilk evvel başlamış bizim devrimizde de devam etmiş bir uygulamadır. Karttan para çekme mümkünlüğü yok, puan yükleniyor. 560 liralık bir sonumuz var. Geliri 561 liraysa yardım yapamıyoruz” dedi.

‘İBB’nin yardım kriterleri bellidir’

“İBB kurumlara yardım yapmaz”
diyen Saltık, “Diayder’in kurumsal olarak yardım alması mümkün değil. bir epeyce inanç kümesiyle temaslarımız oluyor. Ekrem Baran’ın yardım talebi olmadı fakat etraflarında fakir beşerler olduğunu fark ettik. ‘Bizim de etrafımızda yardıma gereksinimi olan beşerler olduğunda ne yapabiliriz’ dediğinde biz de bizim sistemimizi anlattık. Bunun haricinde bir yardım yapamayız aslına bakarsan. Diayder üzerinden bir görüşme yapmadım. İBB’nin yardım kriterleri aşikardır. Yardım kriterleri taşıyıp taşımadığı belirlenir ve yardım yapılır” diye konuştu.

Şahitlerin beyanlarının akabinde duruşma savcısı, mütalaasını deklare etti ve tutuklu olan sanıklar Ali Fuat Hatip, Aydın Ayhan, Ekrem Baran, Hafit Tunç, Mehmet İnan, Mehmet Emin Aslan’ın tutukluluğunun devamını talep etti.

Yargıçlardan biri muhalefet etti

Mahkeme, Aydın Ayhan ve Mehmet İnan’ın tahliye edilmesine karar verdi ve mahkemede şahit olarak dinlenen İBB yetkilileri Nilüfer Taşkın ve Yavuz Saltık hakkında, sanıklardan Ekrem Baran ile ortalarında toplumsal yardımların yönlendirilmesine ait görüşme içeriklerinin olduğu nedeni öne sürülerek hata duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Yargıçlardan biri karara muhalefet etti ve şerhinde, gerekirse karar evresinde kabahat duyurusunda bulunulması gerektiğini belirtti. Bir daha sonraki duruşma 13 Mayıs’ta görülecek.