Cumhurbaşkanı Erdoğan Kongo’da kritik imzaları attı: 100 bin doz aşıyı birlikteimde getirdim

ahmetbeyler

Active member
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kongo’da kritik imzaları attı: 100 bin doz aşıyı birlikteimde getirdim
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi ile mutabakatların imza merasimine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Tshisekedi ile düzenlediği ortak basın toplantısında son 6 ayda 3’üncü defa bir ortaya geldiklerini vurgulayarak, “Bu son 6 ayda 3’üncü bir ortaya gelişimiz. Ziyaretimin ikili münasebetlerimizdeki ivmeyi daha da artıracağına inanıyorum. Türkiye-Afrika paydaşlık tepesinde kabul ettiğimiz bildiri, hareket planı ve ortak uygulama raporuyla 2022-2026 devrinde Afrika ile bağlarımız bakımından bir yol haritası belirledik. Afrika ülkeleri ile bağlarımızı bu çerçevede samimiyet, kardeşlik ve dayanışma temelinde geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

“FETÖ İLE UĞRAŞTA DAYANAĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Tshisekedi ve Kongo makamlarına FETÖ ile uğraş kapsamında verdikleri takviyeden ötürü teşekkür ederek, “Bugün yaptığımız görüşmelerde ülkelerimiz içindeki bağlantıları ve iş birliği imkanlarını detaylı biçimde gözden geçirdik. İkili iş birliğimizi geliştirme istikametindeki irademizi karşılıklı olarak bir sefer daha teyit ettik. Güvenlik ve terörle gayret alanlarında dayanışmamızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanı Tshisekedi başta olmak üzere FETÖ terör örgütüyle çabamızda takviyesini esirgemeyen Kongo makamlarına teşekkür ediyorum. Biz de terörle çabasında Kongo hükümetinin yanında olmayı sürdürüyoruz. Bu vesileyle 1 Şubat’ta İturi’de düzenlenen terör akınında ömrünü kaybeden vatandaşlarınız için başsağlığı diliyorum” sözlerini kullandı.

“VAKIF OKULUMUZ, KENDİNDEN MUVAFFAKİYETLE KELAM ETTİRİYOR”

Eğitim ve kültür alanında da Kongo ile iş birliğinin sürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğitim ve kültür alanlarındaki iş birliğimizi de ortak projelerle geliştirmek istiyoruz. Türkiye Maarif Vakfı okulumuzun başarılarıyla kendinden kelam ettirdiğini memnuniyetle görüyoruz. Okulumuz öğrencilerinin tamamının 2018-2019 eğitim öğretim devrinde bu yana ülke genelinde düzenlenen lise bitirme imtihanlarında üstün muvaffakiyet elde etmesi ziyadesiyle sevindiricidir. Türk İş Birliği ve Uyum Ajansı (TİKA), Kongo’nun kalkınma gayretlerine olan dayanağını sürdürüyor. TİKA mesleksel eğitimden sıhhate, idari ve toplumsal altyapıya takviyeden okul yenilemesine kadar çeşitli projeler yürütüyor. Kalkınma gayretlerinde Kongo’nun yanında olmaya devam edeceğiz. Az evvel imzalanan mutabakatlarla ikili ilgilerimizin ahdi temelini güçlendirdik. bu biçimdece iş birliğimizi geliştirmeye dair ortak irademizi de ortaya koyduk” diye konuştu.

“250 MİLYON DOLAR TİCARET HACMİ AMACINA YANLIŞSIZ YÜRÜYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılında Kongo ile 36,5 milyon dolar olan ticaret hacminin iki katına çıktığını söz ederek, “Değerli dostum siyasi bağlantılarımızda yakaladığımız ivmeyle uyumlu çalışma ekonomik ve ticari münasebetlerimiz giderek güçleniyor. Salgın öncesinde 2018 yılında 36,5 milyon dolar olan ticaret hacmimizi neredeyse ikiye katladık. 250 milyon dolar olan amacımıza gerçek yürüyoruz. İnşallah bu sayıya da en kısa vakitte ulaşacağız. Ticari iş birliğimizi dilek edilen düzeye yükseltmek maksadıyla Karma Ekonomik Komite İş Kurulu üzere mevcut sistemlerimizden daha fazla istifade etmek konusunda Sayın Cumhurbaşkanı ile birebir fikirdeyiz. Cumhurbaşkanı Tshisekedi başta olmak üzere Kongo makamlarının takviyesiyle iş adamlarımızı buradaki yatırımlarını artırmak için teşvik ediyoruz” açıklamasında bulundu.

“100 BİN DOZ AŞIYI UÇAKLA birlikteİMDE GETİRDİM”

Türkiye’nin aşı hibesiyle ilgili çalışmaları tamamladığını ve 100 bin doz aşıyı uçakla birlikteinde getirdiğini kelamlarına ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye Afrika tepesi vesilesiyle deklare ettiğım Covid-19 aşısı hibesine dair gerekli çalışmaları yaptık. 100 bin doz aşıyı uçakla birlikteimde getirdim. Ayrıyeten ek olarak sıhhat bakanlığımız bu gece yahut yarın 1 milyon Sinovac aşısı ve bunun yanında da 100 bin doz Turkovac aşısını bir daha gönderecekler. Sözlerime son verirken Sayın Cumhurbaşkanına ve tüm Kongo halkına samimi hüsnü kabulleri için yeniden teşekkür ediyorum. Önümüzdeki devirde atacağımız ortak adımların hem tüm Afrika hem ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.