COP26: Protestoculardan daha gözü pek adım daveti

celikci

Active member
COP26: Protestoculardan daha gözü pek adım daveti
Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’na mesken sahipliği yapan İskoçya’nın Glasgow kentinde binlerce kişi global ısınmayla çabada daha radikal aksiyonlarda bulunulması talebiyle sokağa döküldü. Dünya genelinde planlanan şovlar kapsamındaki protestoların Glasgow’daki ayağı, BM iklim konferansının sürdüğü alanın yakınlarında gerçekleşti.

Öğrenci ve aktivistlerin başını çektiği protestocular, “Kapitalizm gezegeni öldürüyor” yazılı dövizler taşıyıp iklim krizinden büyük şirketleri sorumlu tuttu. Yağmurlu havaya karşın buluşan binlerce kişi ayrıyeten, “Dünyamız akın altında, ayağa kalk ve savaş!” sloganı attı. Şovlarda iklim adaleti sağlanması için davet yapılırken çiftçilerin yaşadığı mağduriyete de dikkat çekildi.

Ortalarında Londra, Paris, Dublin, Kopenhag, Zürih ve İstanbul’un bulunduğu Avrupa’nın birfazlaca kentinde global ısınma ile uğraşın artırılması talebi ile protesto şovları düzenlendi. Dünya genelindeki protestolarda, fosil yakıt kullanmasının azaltılması ve iklim değişikliğinden etkilenen fakir ülkelere hemen yardım edilmesi için davetlerde bulunuluyor. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin farklı kentlerinde de iklim değişikliyle çabaya dikkat çekilmesi emeliyle 6 Kasım’da şovlar organize edildi.

Glasgow’da pazartesi gününden beri devam eden ve toplamda iki hafta sürecek olan BM iklim konferansına yaklaşık 200 ülkeden heyetler katılıyor. Konferansta, global ısınmanın en çok 1,5 ile 2 derece içinde tutulması istikametindeki Paris Muahedesi gayesine ulaşılması için atılması gereken adımlar ele alınıyor.

Konferans kapsamında birtakım ülkeler sera gazı emisyonlarını azaltma vaatlerini geliştirirken kömürden çıkış ve metan gazı emisyonunun azaltılması konusunda epeyce taraflı muahedeler da yapıldı. Konferanstaki konuşmalarda global ısınmanın tarım alanlarına verdiği ziyan ve besin güvenliğine yönelik tehdidine de dikkat çekildi.

Lakin aktivistler toplantılarda şu ana kadar sağlanan ilerlemenin yetersiz olduğu ve ülkelerin daha yürekli adımlar atması gerektiği görüşünde. (DW Türkçe)

ALINTIDIR