Çin’den Taliban denetimindeki Afganistan’a 31 dolarlık yardım

celikci

Active member
Çin’den Taliban denetimindeki Afganistan’a 31 dolarlık yardım
DUVAR Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ülkesinin Afganistan’a 31 milyon dolarlık besin, Covid aşısı ve ilaç yardımı yapacağını deklare etti. Çin’in Taliban ile uzun müddettir bağları olduğu biliniyor. Taliban idaresi geçtiğimiz günlerde Çin’i ‘partner’ olarak nitelemişti.

TALİBAN TEMMUZ’DA ÇİN’DEYDİ

BBC Türkçe’de yer alan habere bakılırsa Çinli bakan; Pakistan, İran, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan’dan mevkidaşları ile görüşerek, bu ülkelerden Afganistan ile iş birliği yapmalarını istedi. Çin, 15 Ağustos’ta Afganistan’ın başşehri Kabil’i ele geçirerek 20 yıl daha sonra ülkede bir daha denetimi sağlayan Taliban’la uzun müddet evvel ilgi kurmuştu. Temmuz ayında bir Taliban heyeti Pekin’de ağırlanmıştı. Çinli yetkililer Taliban heyetine, ekonomik yardım vaadinde bulunmuş fakat Afganistan’ın “terör örgütleri için üs olarak kullanılmasına” müsaade verilmemesi gerektiğini de vurgulamıştı.

Taliban yetkilileri ise Çin’i, Afganistan’ın en kıymetli memleketler arası ortaklarından biri olarak tanımlıyor ve Çin’in ülkeye yatırım yapmasını bekliyor. Çin’de kimi toplumsal medya kullanıcıları ise Afganistan’da bayanlara yapılanlar üzerinden ülkelerinin Taliban ile bağlantı kurmasını eleştiriyor.

PEKİN’DEN TALİBAN HÜKÜMETİNE TAKVİYE

Öte yandan, Çin Dışişleri Sözcüsü Vang Venbin de, ABD’nin Afganistan’daki varlığının “ilk günden çekilmeye kadar Afganistan’a büyük ziyan verdiğini” söylemiş oldu. Sözcü Vang, “Son 20 yılda ABD’nin Afganistan’da yaptıkları, kendi ideolojini ve pahalarını lakayt bir askeri işgal yoluyla diğerlerine empoze etme gayretinin nasıl sonuçlar doğuracağının epey tipik bir örneği” dedi. Pekin idaresi, Taliban’ın dün Afganistan’da süreksiz hükümeti açıklamasını da, “ülkede tertibin sağlanmasına yönelik gerekli bir adım” olarak görüyor. Taliban, süreksiz hükümeti deklare ettiktan daha sonra Afganistan’ın artık bir “İslam Emirliği” olduğunu ilan etmişti.

ABD Lideri Joe Biden Taliban idaresini tanımaya “daha hayli uzak” olduklarını söylemiş oldu. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Afganistan’da süreksiz hükümetin kurulması öncesi emsal bir soruya, “Şartlara ve gelişmelere göre hareket edeceğiz” cevabını vermişti. (Kaynak: BBC Türkçe)

ALINTIDIR