CHP’li Tanrıkulu cezaevinde azap tezini Meclis’e taşıdı

DrEMEL

Global Mod
Global Mod
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde hayatını kaybeden Ferhat Yılmaz ile ilgili azap tezlerini TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirdi.

Yılmaz’ın ağır bakımda çekilmiş fotoğraflarını gösteren Tanrıkulu, şunları söylemiş oldu:

• Biraz evvel telefonuma bu fotoğraf düştü pahalı arkadaşlar. Batmanlı Ferhat Yılmaz… Otopsi raporunda -daha çıkmadı da- ‘Kalp krizinden öldü’ diye yazılmış. Bakın. Bu, cezaevinde olmuş. Yani biraz vicdan var ise bunun nasıl bu hale geldiğinin sorulması lazım. Sorulacağı yer de burası, Meclis…
  • Bunun üzere binlerce olay var. Biraz evvel ağabeyiyle görüştüm; hakikaten ağladım telefonda. Utandım insanlığımdan. Türkiye’yi ne hale getirdiniz? 12 Eylül darbecileri, kendilerine ‘darbeci’ denmesinden rahatsız değildi fakat ‘işkenceci’ denmesinden rahatsızdı; o niçinle Diyarbakır Cezaevi’ni, Mamak Cezaevi’ni görüşmeye açtılar, gazetecilere açtılar. Siz ‘işkenceci’ denilmesinden rahatsız olmuyorsunuz sahiden. Yalnızca geçen ay, şubat ayında benim telefonuma gelen, toplumsal medya hesaplarıma gelen cezaevlerinde 138 olay var. İnsan Hakları Komisyonu’nun alt komitesi cezaevlerini ziyaret ediyor. O bulguları lütfen bir okuyun. Sistematik olarak bütün cezaevlerinde makus muamele ve azap var, sistematik olarak her tarafta var. Onları bir okuyun.
“RÜŞVET İSTENMİŞ”

• Cezaevlerindekilere düşman ceza hukuku uyguluyorsunuz. Bu parlamentonun yazdığı raporlar dikkate alınmıyor, hiç bir yerde dikkate alınmıyor. Milletvekillerimiz gidiyorlar, özveriyle çalışma yapıyorlar lakin o çalışmalar sonunda yazdıkları bulgular. Cezaevleri Genel Müdürlüğü tarafınca -bir parti siyaseti olduğu için, AK Parti’nin siyaseti olduğu için- yerine getirilmiyor bütün bunlar. Yoksa Türkiye’nin en berbat cezaevi olan Silivri Cezaevinde bu olur mu ya? Otopsi raporu beş ay daha sonra çıkacakmış.
  • Bir iddiayı daha burada söylüyorum: ‘Daha evvel nasıl çıkar?’ diye konuşmaya çalışmışlar, rüşvet istenmiş. Daha dün, daha dün İsimli Tıp Kurumu’ndan ‘Eğer şu kadar para verirseniz, daha şu kadar para verirseniz bu raporu beş ayda değil de iki ayda çıkaracağız’ diye aileye haber göndermişler. Çürüttünüz, nitekim çürüttünüz Türkiye’yi de. Bu fotoğraftan dolayı her insanın utanması lazım.