CHP’li isim Seyahat tutuklularını ziyaret etti! Mücella Yapan: Çok ağırıma gidiyor

ahmetbeyler

Active member
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Kurulu Üyesi Mahmut Tanal, Mücella Yapan, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden’i, tutuklu oldukları Bakırköy Bayan Kapalı Cezaevi’nde bugün ziyaret etti. Tanal, ziyaretin akabinde yaptığı yazılı açıklamada, Yapan, Utku ve Özerden’in bildirilerini paylaştı. Tanal’ın açıklamasına nazaran Yapan, Utku ve Özerden’in bildirileri şöyleki:

‘İnsanlık faydasına çalıştığım için cezalandırılıyorum’

Mücella Yapan: Ömrüm boyunca yalnızca ve yalnızca kamu faydasına, insanlık faydasına çalıştım. Lakin insanlık faydasına çalıştığım için cezalandırılıyorum. Bu, benim ağrıma epey gidiyor. Ceza alacak bir şey yapmadım. Bizim savunduğumuz Seyahat Parkı, Cumhuriyet’in mirasıdır. Burada, kent, kültür ve tarih mirasımızı müdafaaya çalıştık.

Yurt dışına kaçma kuşkusuyla bizi tutukladılar. Ben, yargılanırken yurt dışına, Almanya’ya, Berlin’e gidip geldim. Tayfun Kahraman, Can Atalay, Çiğdem Mater Utku da birebir biçimde yargılanırken yurt dışına gidip geldi. Çiğdem Mater Utku, Şubat 2022’de Türkiye’ye geldi. İki celse daha sonra tutuklandı. Gelmeyebilirdik.

Niye kaçma kuşkumuz olsun ki. aslına bakarsan yurt dışına gidip geldik. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamada beraat ettim. Bu karar istinafta bozulduktan daha sonra yurt dışı yasağı konuldu. Yani bize cezanın verileceğini mi biliyorlardı? neden istinafta karar bozulur bozulmaz yurt dışı yasağı konuldu.

Roma Hukuku’ndan günümüze kalan ‘Non bis in idem’ unsuru yeterince birebir kabahatten iki defa yargılama olmaz. Evvelki mahkemelerde beraat etmemize karşın bizi ikinci kere yargıladılar.

Bütün soruşturmalarda tapeler vardı lakin ses kayıtları yoktu. 2000’den daha sonra Osman Kavala’yla hiç görüşmedim. Yollarımız hiç kesişmedi. Hiç, bir ortaya gelmedik. Telefon görüşmemiz bile yok. Nasıl oluyor da biz planlı bir biçimde hareket etmişiz? Haksız bir biçimde içeride tutuluyoruz. Bu, aslında Türk halkına gözdağıdır. Bu kararla insanların demokrasiye, adalete, geleceğe yönelik uğraş umudunu yok etmek, kırmak istiyorlar.

Benimle ilgili ‘Yaşlı bayana bu ceza verilir mi’ diyorlar. Yaşlanmak bir hastalık değil, ömrün doğal sürecidir. İnsan yaş da alsa gönlü, umudu birebirdir. Asıl korkulması gereken şey, bir kişinin sevgisiz, umutsuz olmasıdır.”

‘Cezaevinde şartlar makûs, çalışanlar da mağdur’

Çiğdem Mater Utku: “Cezaevinde şartlar makûs. Bu berbat şartlar niçiniyle cezaevi çalışanları da mağdur. Cezaevine konulmadan yurt haricindeydım. Şubat 2022’de kendi isteğimle geldim. Kaçsaydım hiç gelmezdim. aslına bakarsanız Türkiye’de değildim. ‘Kaçma şüphesi’ makul bir münasebet değil. Bunu kabul etmiyorum. Gezi’nin sinemasını çektiğim savıyla cezaevindeyim. Lakin ortada bir sinema yok. Çektiğim sinema nerede bu biçimde? Çektiğim sineması bana göstersinler. Ayrıyeten sinema çekmekle hükümet mi devrilir?

TCK unsur 312’de belirtilen ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya yahut bakılırsavlerini yapmasını kısmen yahut büsbütün engellemeye teşebbüs’ hatası kapsamında ceza alıp dört duvar ortasına konuldum. Uyguladığım hangi şiddet ve cebir var?”

‘Hukuk katledildi. savlar kurgudan ibaret’

Mine Özerden:
Hukuk katledildi. Haksız ve hukuksuz bir biçimde cezaevindeyiz. Argümanlar kurgudan ibaret. Tekraren tezlerin kanıtlanmasını istedik, reddedildi. Ne ile suçlandığımızı bilmiyoruz. Yalnızca, ‘Hükümete Karşı Suç’ başlıklı Türk Ceza Kanunu’nun 312. hususuna göre tutuklu olduğumuzu biliyoruz.

Bu hususun kapsamına, içeriğine göre ne yaptığımızı bilmiyoruz. TCK 312. unsurun kapsamı ve içeriğine giren bizim yaptığımız bir aksiyon anlatılmadı. Yürütmenin yargı üstündeki vesayetinin bitmesini, kuvvetlinün hukuku yerine hukukun gücünün galip gelmesini diliyorum. Siyasi davanın gereci olduk. Oburunun başına gelmesini istemiyoruz. Biz, yalnızca hak savunucusuyuz.

Gezi Davası kapsamında, 61. Hükümet’in üyeleri mağdur pozisyonunda görünüyorlar. Kim bu üyeler? Bülent Arınç, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu. Bu isimler yollarını ayırdılar. Arınç, Babacan ve Davutoğlu’nun dinlenmesini talep ettik lakin dinlemediler. İddianamede ismi geçen siyasalların çıkıp konuşması lazım. Hangi hareketimizden dolayı mağdur olmuşlar, açıklasınlar. Bizleri şikayet edenleri tanımıyoruz. Elimizde kağıt ve kalemden diğer bir şey yok. Hükümeti nasıl devireceğiz?

Ben, insan hakları aktivistiyim. Burada rehin tutuluyoruz. Adil yargılanmadık. Hukuk yine çalışır hale gelmelidir. Her şey yürütmenin elinde olunca hukukun çalışması mümkün olmaz. Kanayan yaramız budur. Mağduriyetlerin bu kadar artmasının sebebi, yürütmenin yargıya hakim olmasından kaynaklanıyor. Herkes için eşitlik, adalet istiyoruz. Hukuk herkes için gerekiyor. Hukuk alanında tıkanıklık var. Tıkanıklık olduğu için her şeye saldırıyorlar. Bu dava bizim şahsî davamız değil. Seyahat, topluma mal olmuş bir harekettir. Seyahat, bir onurdur.”