Cezayir’de yangın söndürme çalışmalarına dayanağa giden sanatçı yakılarak öldürüldü

celikci

Active member
Cezayir’de yangın söndürme çalışmalarına dayanağa giden sanatçı yakılarak öldürüldü
Cezayir, 9 Ağustos’ta ülke tarihinin en berbat orman yangınlarını yaşadı.

8 bölgede 71 farklı yerde yangın çıkmış ve yangınlar 3 gün boyunca ülkeyi kasıp kavurmuştu. En az 90 kişi ölürken, hayli sayıda kişi yaralandı.

Başşehir Cezayir’in doğusundaki Kabylie bölgesi, yangınlardan en çok etkilenen yerdi. Yamaçlardaki konutları yanarken gösteren fotoğraflar ve görüntüler toplumsal medyada paylaşıldı. Çaresiz köylüler konutlarından kaçarken ya da alevleri derme çatma süpürgelerle, ağaç kollarıyla ve kova kova sularla söndürmeye çalışırken görüldü.

‘GİTARINI SEVEN BİR ADAMDI’

BBC Türkçe’nin haberine göre
, yangınlar çıktıktan iki gün daha sonra, sanatçı Djamel Ben İsmail, Twitter’daki paylaşımında Miliana’daki konutundan 320 kilometre uzağa gidip, yangınlarla gayrette “dostlara yardım edeceğini” söylemiş oldu. Facebook hesabında da acil yardım davetlerini paylaştı.

Djamel Ben İsmail, bir arkadaşı tarafınca “Sanatçıydı; gitarını seven, hayatı seven genç bir adamdı…Şiddet yanlısı değildi” diye tanımlandı.

Kabylie’deki Tizi Ouzou bölgesine ulaşan Ben İsmail’i, 11 Ağustos’ta akına uğrarken gösteren bir imaj dolaşmaya başladı. Yangınları başlatmakla suçlanmış ve mahallî halk Ben İsmail’e azap yapıp, yaktıktan daha sonra, cesedini köy meydanına götürmüşlerdi.

Manzaralar ulusal çapta bir öfke yarattı.

Sanatkarın ağabeyi, toplumsal medya kullanıcılarına imgeyi silmeleri daveti yaptı. Annesinin oğlunun nasıl öldüğünü hala bilmediğini söylemişti.

Ben İsmail’in babası da “yıkıldığını” söylemiş oldu: “Oğlum, Kabylie’deki, sevdiği bir bölgedeki kardeşlerine yardım için gitti. Onu canlı diri yaktılar.”

KUNDAKLAMA SUÇLAMALARI

Lokal basındaki haberlere nazaran Tizi Ouzou’nun kimi kısımlarında paranoya ve dedikodular yayılmıştı. Kimi bölge sakinleri öbür bölgelere ilişkin plakalı araçlar kullananlardan şüpheleniyordu. Bu panik ve paranoyanın, kundaklama suçlamalarıyla körüklendiği argüman ediliyor.

Ben İsmail’in vefatından daha sonra Başbakan Aymen Benabderrahmane, yangınların bir “suç eyleminin” kararı olduğunu söylemişti.

Başbakan, televizyondan canlı yayımlanan konuşmasında da “Tizi Ouzou’daki birinci incelemelerimiz, yangınların başlangıç noktalarının mümkün olan en büyük hasarı vermek için dikkatle seçildiğini gösteriyor” dedi.

Birebir gün, İçişleri Bakanı Kamel Beldjoud Tizi Ouzou’yu ziyaret edip, yangınların “ülkeye karşı nefretle dolu haydutlar tarafınca çıkartıldığını” söylemiş oldu.

Cezayir bu hafta, yangınlarda hata paydaşlığıyla suçladığı Fas ile olan bağlantılarını gözden geçireceğini deklare etti.

BBC İzleme Servisi’ne bakılırsa ne yetkililer ne de ülkenin en önemli medya kuruluşları, yangınların niçini ya da geniş bir alana yayılmasının sebebi olarak iklim değişiminden bahsetmedi. Yangınların bölgeyi kasıp kavurduğu hafta sıcaklıkların 46 dereye çıkacağının iddia edilmesin rağmen…

Ayrıyeten birebir devirde, Birleşmiş Milletler’in geniş kapsamlı bir bilimsel raporu; çok sıcaklıklar, kuraklıklar ve sellerin global seviyede artacağı uyarısı yapmıştı.

61 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Ben İsmail’in öldürülmesinin akabinde, halkın öfkesi büyüdü ve politik misillemeler devam etti.

Kimi toplumsal medya kullanıcıları, katil olduklarını argüman ettikleri zanlıların fotoğraflarını paylaşıp, kimliklerini tespit etmeye çalıştı. Bir birden fazla da adaletin yerini bulmasını isteyen bir etiketin altında paylamışlar yaptı.

Şu ana dek sanatkarın vefatıyla ilgili 61 kişi gözaltına alındı ve dikkatler Kabylie Self Determinasyon Haraketi’ne (MAK) çevrildi.

Bu hareket, geçen Mayıs ayında Cezayir makamları tarafınca “terör örgütü” ilan edilmişti.

Soruşturma hala devam ediyor olsa da, 17 Ağustos’ta devlet televizyonu MAK şüphelilerinin cinayet “itiraflarını” yayımladı.

ALINTIDIR