BM: Somali’deki kıtlığı gidermek için en az bir milyar dolar gerekiyor

ahmetbeyler

Active member
BM: Somali’deki kıtlığı gidermek için en az bir milyar dolar gerekiyor
Martin Griffiths, Somali’nin başşehri Mogadişu’dan yapmış olduğu bir görüntü brifinginde, bağımsız uzmanlardan oluşan bir heyet tarafınca hazırlanan yeni bir rapora daynarak, Somali’de Ekim ve Aralık ayları içinde bir kıtlık yaşanabileceğini söylemiş oldu. 2016 ve 2017 senelerında da durum bu biçimdeydi.

İnsani işlerden sorumlu genel müsteşar, BM muhabirlerine, yaklaşık 1,4 milyar dolarlık BM davetine ek olarak 1 milyar dolardan fazla yeni fona muhtaçlık olduğunu söylemiş oldu. Temmuz ayında 476 milyon dolarlık insani ve kalkınma yardımı bağışladığını açıklayan ABD Milletlerarası Kalkınma Ajansı yardımıyla bu davetin hayli düzgün finanse edildiğini söylemiş oldu.

USAID tarafınca oluşturulan Kıtlık Erken İkaz Sistemleri Ağı Pazartesi günü yayınladığı bir raporda, kıtlığın bu yıl ortasında, Baidoa da dahil olmak üzere, Somali’nin güneydoğu Körfez bölgesindeki üç bölgede ,acil insani yardım olmadığı takdirde, ortaya çıkmasının beklendiğini söylemiş oldu.

Entegre Besin Güvenliği Evresi Sınıflandırması yahut ağ aracılığıyla besin güvensizliğinin tarifini yapan IPC tarafınca yapılan yakın tarihindeki bir tahlile nazaran, Somali genelinde 7,1 milyona yakın insanın akut yetersiz beslenmeyi tedavi etmek ve önlemek ve devam eden açlıkla bağlantılı ölümlerin sayısını azaltmak için acil yardıma gereksinimi var. besin güvensizliği.

Public Broadcasting Service’in yaptığı habere nazaran, Afrika Boynuzu bölgesi, yarım yüzyıldan fazla bir müddetden daha sonra birinci sefer arka arda dört başarısız yağış mevsimi gördü ve bu durum dünyanın en fakir ve çalkantılı bölgelerinden olan bu pozisyonda kestirimi 20 milyon insanı tehlikeye attı.

Griffiths, meteorologların Ekim’den Aralık’a kadar beşinci bir başarısız yağış mevsimi ve gelecek yıl Ocak’tan Mart’a kadar altıncı bir başarısız yağış mevsimi mümkünlüğünü varsayım ettiğini söylemiş oldu.

“Eşi görülmemiş bir şey”

Kıtlığın Afrika Boynuzu’na gelmesi mümkünlüğü ve bu durumun dehşeti açısından milletlerarası dayanak almaya çalışırken ağaçları salladıklarını söyleyen Griffiths, “Burada, tahminen en evvel Somali’de, fakat Etiyopya ve Kenya, muhtemelen çok uzakta değiller.” dedi.

Griffiths, BM Dünya Besin Programı’nın son vakit içinderda 5,3 milyon Somaliliye yardım sağladığını söylemiş oldu, bu da fazlaca fazla, lakin kıtlık gelirse daha da berbatlaşacak. Yardımların yüzde 98’inin telefonlar aracılığıyla nakit dağıtım olarak yapıldığını söylemiş oldu.

Ancak binlerce kişi yardım alamıyor ve Somali’deki aç aileler yardım bulmak için kurak yerde günlerdir yahut haftalardır çabalıyor.

Griffiths, beşerler meskenlerini terk etmedilk evvel onlara yardım ulaştırmak için büyük bir uğraş gerektiğini belirtti.

Birfazlaca Somalili, hayatta kalabilmek için ellerinden gelen tek şey olan hayvancılığı seçiyor, lakin yağmur eksikliği niçiniyle üç milyon hayvan öldü yahut katledildi.

Griffiths, “Sürekli kuraklık, yağışlı mevsimlerin devam eden başarısızlığı, bir jenerasyonun hayat biçiminin tehdit altında olduğu manasına gelir.” dedi.

Uluslararası toplumun, iklim değişikliğinin tesirini azaltmak için kalkınma finansmanı ve finansman gerektirecek alternatif bir hayat usulü bulma ve geçimini sağlama konusunda Somalililere yardım etmesi gerektiğini söylemiş oldu.

“Lütfen Somali’yi unutmayın”

İngiliz diplomat Griffiths, Ukrayna’daki savaşın insani yardım üzerinde bir tesiri olduğunu ve dünyanın dört bir yanındaki BM insani yardım davetlerinin, gereksinim duyulan ortalama paranın yaklaşık yüzde 30’unu karşılayabildiğini söylemiş oldu.

Geleneksel olarak hayli cömert olan ülkelere ve öteki biroldukca ülkeye, “Lütfen Somali’yi unutmayın. Geçmişte unutmadınız. Geçmişte kusursuz katkılarda bulundunuz. Lütfen artık de yapın.” biçiminde konuştu.