BM Genel Sekreteri: Global aşı eşitsizliği ahlaksız ve aptal olma meselesidir

celikci

Active member
BM Genel Sekreteri: Global aşı eşitsizliği ahlaksız ve aptal olma meselesidir
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Covid-19 aşılama programı hakkında konuştu. Aşıların dünya nüfusuna eşitsiz dağılımını ‘ahlaksız’ ve ‘aptalca’ bulduğunu söyleyen Guterres, global aşı yardım kampanyası daveti yaptı.

YIL SONUNA KADAR YÜZDE 40

Dünya Sıhhat Örgütü Lideri Tedros Ghebreyesus ile ortak basın toplantısına katılan Guterres, yıl sonuna kadar dünya nüfusunun yüzde 40’ını, 2022 ortasına kadar ise yüzde 70’ini aşılamak için 8 milyar dolarlık yardım davetini duyurdu. Ay sonunda İtalya’nın başşehri Roma’da düzenlenecek G 20 doruğuna katılacak ülkeleri ‘dünyayı aşılama arzularını’ gündemlerine alıp yardım kampanyasına dayanak olmaya davet etti.

‘ÇABALAR BOŞA GİTMİŞ OLACAK’

Covid-19’a karşı savaşta aşının değerine değinin Guterres bugüne kadar dünyada aşı dağılımının çok eşitsiz bir biçimde sürdüğünü söylemiş oldu. “Aşıların adilce dağıtılmaması yalnızca bir ahlaki sorun değil, beraberinde bir aptal olma sorunudur” sözlerini kullanan Genel Sekreter, Delta’dan farklı ve tüm aşılara direnebilen bir varyantın ortaya çıkması durumunda eşitsiz dağılımın yaratabileceği ziyana değindi: “bu biçimde gelişmiş ülkelerdeki tüm nüfusu 1, 2 hatta 3 kere aşılama uğraşları boşa gitmiş olacak ve bu beşerler korunmasız kalacak.”

ADALETSİZ DAĞILIM

Dünya nüfusunun yüzde 34,8’inin tüm dozları tamamlayarak aşı olduğu biliniyor. Fakat bu oradan kıtalar içinde büyük bir eşitsizlikle dağılıyor. Afrika’nın yalnızca yüzde 5’inin hakikat bir biçimde aşılandığı kestirim ediliyor. Buna rağmen orta ve yüksek gelirli ülkelerin bugüne kadar üretilen aşıların yaklaşık yüzde 75’ini tükettiği gözlemleniyor. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR