Bizans devrinin en büyük şaraphanesi bulundu: Yıllık üretim kapasitesi 2 milyon litre

celikci

Active member
Bizans devrinin en büyük şaraphanesi bulundu: Yıllık üretim kapasitesi 2 milyon litre
Yılda yaklaşık 2 milyon litre üretim yapılan ve periyodunun en büyüğü olan, Bizans devrinden kalma şaraphane İsrail’deki arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarıldı. İsrail’in Yavne kentinde iki yıldır süren ve 300 kişinin çalıştığı arkeolojik hafriyatlarda Bizans periyoduna ilişkin en büyük şarap üretim merkezi bulundu.

Sputnik’in aktardığına bakılırsa, Tel Aviv’in güneyinde bulunan ve MS 70’te Kudüs Kuşatması’nın akabinde kıymetli bir kent haline gelen Yavne’deki tesis, bir kilometre kareye yayılan beş şarap presinden oluşuyor. İsrail Eski Eserler Kurumu (IAA), 1500 yıllık bölgede, şarabı yıllandırmak için depolar ve depoların üretiminde kullanılan amforaları hazırlamak için dev fırınlar bulunduğunu deklare etti. Bölgede ayrıyeten, on binlerce toprak çanak çömlek de bulundu.

Kazıyı yapan arkeologlar Elie Hadad, Liat Nadav-Ziv ve Jon Seligman ‘Kutsal Topraklar şarabının’ pahalı bir eser olduğunu belirterek, eserin ihraç edildiği yakındaki limanlar niçiniyle “Gazze ve Aşkelon şarabı” olarak isimlendirildiğini söylemiş oldu. Birebir yerde ayrıyeten, 2 bin 300 yıllık Pers devri şarap presleri de ortaya çıktı.

Üzüm suyunu şaraba fermente etmek, antik çağda kontamine içme suyundan kaynaklanan hastalıkları önlemenin kanıtlanmış bir yoluydu. (Sputnik)

ALINTIDIR