Bit pazarı esnafı: Beşerler sıfır kıyafet alamıyorlar

ahmetbeyler

Active member
Ekonomik kriz, ikinci el eşya satılan ‘Bit Pazarı’nı da olumsuz etkiledi. Ankara’da ‘Bit Pazarı’ olarak bilinen İtfaiye Meydanı esnafı, satış yapamamaktan kaygı yandı. Bir esnaf, “Eskiden derlerdi, ‘İtfaiye Meydanı’na, Bit Pazarı’na parıltı yağdı’; artık bit yağıyor, bit değil kene yağıyor, milletin kanını emiyorlar. Bizim işlerimiz bitti, bitti; ufak esnaf bitti. Bir ay oldu, ben daha siftah etmedim” dedi. Bir öteki esnaf ise ikinci el kıyafetlere ilginin arttığını söyleyerek, “İnsanlar sıfır kıyafet alamıyorlar, bilhassa çocukları olan aileler. Sıfır çocuk kıyafetleri çok fazla kıymetli. Beşerler artık çocuklarına sıfır bir kıyafet alıp giydirmekte zorlanıyorlar” diye konuştu.

Ankara Ulus’ta bulunan İtfaiye Meydanı, bir başka ismiyle ‘Bit Pazarı’, son yılların sakin günlerini yaşıyor. Bit Pazarı esnafının aktardığına göre, ikinci el konut eşyası satışında büyük bir düşüş yaşanırken ikinci el kıyafet satışında ise büyük bir patlama var.

Bit Pazarı’nda 50 yıldır tamir ettiği ayakkabılarla geçimini sağlayan bir esnaf, pazarın eskinden hayli kalabalık olduğunu belirterek, “İş yok. Bak, pazara bak; burada ben çocukken 5 kilo poşet satardım, artık alım gücü de yok, iş de yok. Dükkandaki mala bak; tıpkı depo üzere farkındaysan. Geleni alıyorsun, satılmadığı vakit ne yapacaksın? Dışarda elinde poşetli bir tane müşteri göster bana. Buraya gelen emekçi, amele, talebe… Buraya çocuk geliyor, 15-20 liraya kot pantolonunu alıyor, 30-40 liraya ayakkabısını alıyor. Eser alan olsa bu dükkan bu biçimde olur mu” dedi.

‘Eskiden müşteriyi kovardık kalabalıktan’

Geçen senelerda günde 30-40 çift ayakkabı sattığını söyleyen esnaf, şöyleki devam etti:

“Şimdi işsizlik var, alım gücü yok. Domates, biber kaç lira olmuş. 5-6 yıl öncesine kadar yönetim ediyorduk. Biz bittik, esnaf olarak biz bittik. ‘Allah yardımcımız olsun’ diyeceğiz, bekleyeceğiz. Evvelce müşteriyi kovardık kalabalıktan, ‘meşgul etme’ diye; artık adama 50 sefer ‘abi’ diyorum, bir çift ayakkabıyı satayım diye. Bak, şunları görüyorsun değil mi? Bunları yapacağız. Bak delinmiş, yapıp satacağız işte öğrenciye, olmayana. O da satabilirsek, garantisi yok.”

’10 gündür siftah yapamıyoruz’

Pazarda ikinci el beyaz eşya satan bir esnaf ise işlerin tadının tuzunun kalmadığını vurgulayarak, “Avronun, doların artmasından dolayı ikinci el işi de düştü. Evvelden bir akış vardı, işler oluyordu. 10 gündür siftah yapamıyoruz; geliyoruz, açıyoruz, gidiyoruz. Öğrenciler geliyordu, durumu olmayanlar geliyor. Artık kimse gelmiyor. Ne olacağını devlet bilir, Allah bilir. Geçen sene bin 700 liraya aldığın bir dolap artık 3 bin lira oldu. Sıfıra girsin; geçen sene dolap 3 bin liraydı, artık 6 bin lira. Beyaz eşya dolarla, avroyla olduğu için o artınca bu da artıyor. Adam sıfır alamıyor ki artık gelip ikinci el alacak” dedi.

İkinci el mobilya satan bir esnaf da “Siftahsız dükkan kapatıyoruz. Evvelki periyotlar işler vardı bir daha, satışlar sıradan sakin şu anda. Bir yılda yüzde 100 fiyat artışları yaşandı” diye konuştu.

‘Bit değil kene yağıyor’

Bir öteki esnaf ise bir aydır siftah yapamadığını lisana getirerek şöyleki konuştu:

“Eskiden derlerdi; ‘İtfaiye Meydanı’na, Bit Pazarı’na ışık yağdı’. Artık bit yağıyor, bit değil kene yağıyor, milletin kanını emiyorlar. Bizim işlerimiz bitti, bitti. Ufak esnaf bitti. Bir ay oldu ben daha siftah etmedim. Vatandaş ramazan, mübarek günde çoluğuna çocuğuna ekmek mi alsın zeytin, peynir mi alsın, yumurta mı alsın? Hepsi artırım, artırım, zam… Vatandaş ne yapacak? İktisat epey berbat. bu biçimde giderse hayli sıkıntı.”

“hasılatlarınız bu durumdayken ayakta nasıl duruyorsunuz”
sorusuna esnafın karşılığı, “kimi vakit ilaç kullanıyoruz; kimi vakit suya şeker atıyoruz, karıştırıyoruz, içiyoruz, ayakta duruyoruz. Etin yüzünü görmeyeli bir sene oldu. Kurban’dan Kurban’a eti görüyoruz” oldu. Esnaf, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“İyi olur diye temenni ediyoruz lakin hiç de uyguna gitmiyor. Bir savaş dalgası çıktı, o güzelce berbat etti. Akaryakıt, doğal gaz, elektrik zammı… Ben emekliyim bununla birlikte, emekli maaşım doğal gaz, elektrik, su, telefona faturalarına gidiyor. 55 yıldır çalışıyorum, bir tane konutum var, öteki dikili ağacım yok, onu da zar güç almışım. Allah bu millete yardım etsin.”

‘İnsanlar sıfır kıyafet alamıyorlar’

İkinci el kıyafet satan bir esnaf ise eserlere fazlaca fazla ilgi olduğunu belirterek, “Şu an ikinci ele epey fazla istek var zira beşerler sıfır kıyafet alamıyorlar, bilhassa çocukları olan aileler. Sıfır çocuk kıyafetleri çok fazla değerli. Beşerler artık çocuklarına sıfır bir kıyafet alıp giydirmekte zorlanıyorlar. Artık her şey ikinci el; yalnızca kıyafette değil bardakta, tabakta bile ikinci ele geliyorlar. Beşerler olağan bir çay bardağını bile sıfır alıp kullanamıyorlar maalesef” dedi.

’46 liralık montu bile epeyce kıymetli bulup alamayanlar var’

İkinci el kıyafet almak için dükkana gelip parası yetmediği için alamayan beşerler olduğunu belirten esnaf, şunları söylemiş oldu:

“Alamayan da epey var. Buraya gelip yalnızca bakıp, beğenip alamayıp da gidenler, 40 liralık montu bile fazlaca kıymetli bulup alamayanlar var maalesef. Bunun için ben 20 liraya bile mont sattığımı biliyorum, sadece beşerler alabilsinler diye. Durum epey vahim. Bilhassa üniversiteli gençler, ikinci el kıyafet için… Mutfak gereksinimlerini bile ikinci el olarak alıyorlar. Kimi üniversite öğrencilerimiz ayağında yırtık ayakkabı görüyorsunuz. Gençlerin durumu fazlaca vahim. 5-6 yıl evvel bir daha beşerler sıfır bir şeyler alıp gibir dahabiliyordu. Şu anda insanların bir domates alıp yiyecek hali kalmadı. İnsanın hayatında ana hususu çay, şeker, yağ. Artık yağ almakta zorlanıyorlar. Dükkana bir kilo şeker alıyorum, 25 lira veriyorum; bir kilo çay 40 lira, 50 lira içinde değişiyor. Artık hiç bir şey alamıyoruz.”