BioNTech Alman iktisadının büyümesine yüzde 0,5 oranında katkı sağlayacak

celikci

Active member
BioNTech Alman iktisadının büyümesine yüzde 0,5 oranında katkı sağlayacak
Almanya’da Makroekonomi ve Konjunktür Araştırmaları Enstitüsü’nün (IMK) İktisat Yöneticisi Sebastian Dullien, ABD’li Pfizer ilaç şirketi ile birlikte mRNA bazlı korona virüsü aşısı geliştiren biyoteknoloji şirketi BioNTech’in bu yıl Alman iktisadında gayrı safi yurt içi hasılaya yüzde 0,5 oranında katkı sağlamasını beklediklerini söylemiş oldu. Dullien, bunun da ekonomik büyümeyi yarım puan artıracağına dikkat çekti.

TOPLAM BÜYÜMENİN SEKİZDE BİRİ

DW Türkçe’nin aktardığına nazaran bu oran, Almanya’da 2021 yılı için beklenen toplam büyümenin sekizde birine tekabül ediyor. Uzmanlar, Avrupa’nın en büyük iktisadına sahip Almanya’da büyümenin bu yıl yüzde 4 oranında gerçekleşeceğini öngörüyor.

‘BAŞKA BİR ŞİRKET HATIRLAMIYORUM’

Dullien, BioNTech’in başarısıyla ilgili olarak “Alman gayrı safi yurt içi hasılasını bu oranda etkileyen diğer bir şirket katiyen hatırlamıyorum” değerlendirmesini yaptı. Olağan şartlarda makro ekonomist olarak şirketleri incelemediğini dikkat çeken bilim insanı, “Ancak kimi vakit şirketlerin toplam iktisat üzerinde rol oynadığı az örnekler vardır. BioNTech de o ender örneklerden biri” formunda konuştu.

‘NEREDEYSE TAMAMI YERLİ ÜRETİM’

Dulliens’in yaptığı hesaplamaya bakılırsa, BioNTech bu yıl Covid-19 aşısından bu yıl 15 milyar 900 milyon satış geliri elde edecek. Bunun da Alman yurt içi hasılasının yüzde 0,5’ini oluşturacağı iddia ediliyor. Dulliens, BioNTech’in aşı üretimi için dışardan nispeten az materyal satın aldığını, aşının neredeyse tamamının yerli üretim olduğunu belirterek bunun da iktisada daha fazla katkı sağladığını kaydetti.

Aşının temelini oluşturan mRNA teknolojisinin sahibi BioNTech, şirketi ABD’li ortağı Pfizer’le ticari paydaşlık yapıyor. Aşının üretim yeri de Almanya’nın Marburg kentinde. Şirket merkezi Mainz kentinde olan BionTech aşısı, geçen yılın sonunda Avrupa Birliği ve ABD’de acil kullanım onayı alan birinci aşıydı. IMK İktisat Yöneticisi Sebastian Dullien, “BioNTech’in başarısı etkileyici” diye konuştu. (DW Türkçe)

ALINTIDIR