Biden’ın yeni öğrenci borç ödeme planı 475 milyar dolara mal olabilir

Anje

Global Mod
Global Mod
Yeni bir ekonomik tahmine göre, Başkan Biden’ın yeni federal öğrenci kredisi geri ödeme planı, hükümete önümüzdeki on yılda 475 milyar dolara mal olacak. Güncellenen kazançla ilgili geri ödeme planı, Yüksek Mahkeme’nin geçen ay reddettiği borç hafifletme planının 400 milyar dolarlık maliyetini aşacak.

Geçen yıl açıklanan ve bu ay Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kesinleşen yeni geri ödeme planı, borçlulara lisans kredisi ödemelerini borçlunun gelirinin en fazla yüzde 5’i ile sınırlayan yeni bir seçenek sunuyor. Bir borçlu 10 veya 20 yıl boyunca ödeme yaptıktan sonra (vade kredinin büyüklüğüne bağlıdır), bakiye affedilir.

Üniversite masraflarını karşılamak için borç alan Amerikalılara en büyük krediyi veren hükümet, hâlihazırda çeşitli gelire dayalı geri ödeme planları sunuyor. Ancak yönetimin Değerli Bir Eğitimde Tasarruf veya SAVE adını verdiği yeni ve revize edilmiş bir plan çok daha cömert. Bu, nihai olarak, borç alanın değil, devletin, alıcının eğitim maliyetlerinden daha büyük bir pay alacağı anlamına gelir.

Partizan olmayan bir araştırma grubu olan Pennsylvania Üniversitesi Penn Wharton Bütçe Modeli’ndeki ekonomistler, ödenmemiş 1.6 trilyon dolarlık federal öğrenci kredilerindeki ödemelerin kesilmesinin hükümete 200 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyor. Ancak programın maliyetinin çoğu – tahmini 275 milyar dolar – araştırmacıların önümüzdeki on yıl içinde vermeyi umdukları 1 trilyon dolarlık yeni kredilerdeki azaltılmış ödemelerden gelecek.

Ekonomistlerin tahminine göre, mevcut ve gelecekteki borçluların çoğunluğu yeni SAVE ödeme planını tercih edecek. Wharton Üniversitesi profesörü ve Penn Wharton Bütçe Modeli’nin fakülte direktörü Kent Smetters, “Bu plan çok işe yarıyor,” dedi.

Ekibinin tahmini, Eğitim Bakanlığı’nın planının önümüzdeki on yıl içinde tahmin ettiği 156 milyar doları gölgede bırakıyor. Bay Smetters, boşluğun bir kısmının, Eğitim Bakanlığı’nın tahmininin, Yüksek Mahkeme onu bozmadan önce Biden’ın borç hafifletme planının etkisini hesaba katmış olması olduğunu söyledi. Penn Wharton’ın modelinde durum böyle değildi.

Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre, yeni ekonomik tahminin açıklanmasının ardından Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında planın maliyetini savundu. “Orta sınıf Amerikalılara ve orta sınıf ailelere biraz nefes alma şansı verebiliriz” dedi.

45 milyon öğrenci kredisi alan kişinin hükümete borcu var, ancak neredeyse tamamı, Trump yönetimi tarafından Mart 2020’de başlatılan ve Biden yönetimi tarafından defalarca uzatılan bir salgın yardım çabası nedeniyle ödemeleri askıya aldı. Üç yıldan uzun bir süre sonra, bu duraklama sona erecek ve ödemeler Ekim ayında yeniden başlayacak.

Biden yönetimi, borçluların faturalarının vadesi gelmeden önce yeni SAVE planının mümkün olduğunca çoğunu uygulamak için çabalıyor. Ancak süreç karmaşık ve kademeli olacaktır. Planın kalbi olan – öğrenci kredisi ödemelerini, önceki gelir testi planlarında uygulanan yüzde 10 yerine borçlunun gelirinin yüzde 5’ine düşürmek – Temmuz 2024’e kadar yürürlüğe girmeyecek.

Muhafazakar gruplar ve Cumhuriyetçi milletvekilleri yeni planı şiddetle kınadılar. Kuzey Karolina Cumhuriyetçi Temsilcisi ve Meclis Eğitim ve Çalışma Komitesi başkanı Virginia Foxx, bunu “yönetici emriyle ücretsiz bir kolej sağlamaya yönelik bir arka kapı girişiminden başka bir şey değil” olarak nitelendirdi.

Ancak şu ana kadar herhangi bir yasal zorluk ortaya çıkmadı. Plan, Eğitim Bakanlığı’na kredi geri ödeme planları üzerinde geniş yetkiler veren 1965 tarihli Yüksek Öğrenim Yasasına dayanmaktadır. Buna karşılık, Yüksek Mahkeme tarafından reddedilen borç hafifletme planı, eğitim bakanına yalnızca “ulusal acil durum” zamanlarında – hükümetin koronavirüs pandemisini ilan ettiği gibi – daha fazla yetki veren HEROES Yasasına dayanıyordu.

Genel olarak, plana itiraz etmek isteyen yasal gruplar, bunu yapacak yasal yetkiye sahip bir taraf bulmakta güçlük çekiyor. Biden’ın öğrenci borçlarını hafifletme planına karşı açılan birkaç davayı destekleyen Pacific Legal Foundation, yeni planı mahkemeye taşımak istediğini ancak büyük engeller gördüğünü söyledi.

Vakfın avukatı Caleb Kruckenberg, “Bedava paranın veya daha cömert bir kredi bağışlama programının size zarar verdiğini göstermelisiniz” dedi. “Hükümetin vergi mükelleflerimin parasını bu şekilde harcamasından endişe duyduğumu söylemek yeterli. Bu sadece gerçekten dar bir evren.”

Ulusal Ekonomik Konsey’in müdür yardımcısı Bharat Ramamurti, Eğitim Bakanlığı’nın SAVE planını uygulama yetkisini “açık” olarak nitelendirerek, “Yasal bir itiraz olursa gerçekten şaşırırım” dedi.

Yüksek Mahkeme, Bay Biden’ın borç hafifletme planını reddettikten sonra, hükümet, bu kez 1965 tarihli Yüksek Öğrenim Yasasını kullanarak bir tür toplu yardım önlemi deneyeceğini söyledi – bu, uzun bir kural koyma süreci gerektirecek bir yaklaşım. Milli Eğitim Bakanlığı bu süreci resmi olarak bu ay başlattı.

Ancak Bay Kruckenberg, hükümetin geçen yıl temellerini attığı SAVE planını benzer hedeflere yönelik gizli bir adım olarak görüyor.

“Bence bu bir nevi hükümetin B planı” dedi. “Bence bu süreci, kredi iptali işe yaramazsa, ki bu işe yaramadı, bunu bir yedek olarak kullanabilecekleri ve bununla istediklerinin çoğunu – hatta belki hepsini – kalıcı olarak elde edebilecekleri fikriyle başlattılar.”