Bellemek ne demek TDK ?

Baris

New member
Bellemek mi, Bellemek mi? Herkesin Kendi Yöntemi!

Merhaba forumdaşlar!

Bugün, kelimeler dünyasında kaybolmuş bir terim üzerine biraz eğlenceli bir keşfe çıkalım, ne dersiniz? Şimdi, "bellemek" kelimesi herhalde çoğunuzun aklında “aa, evet, hatırlamak, bellekle alakalı bir şey” gibi bir çağrışım yapıyordur. Ama işin aslı biraz daha derin! Bugün o kadar ciddi bir konuyu ele alacağım ki... eğer “bellemek” ile ilgili hiç fikriniz yoksa, sohbeti başlatan kişi olma şansını bile kaybedebilirsiniz. Hazır mısınız? O zaman, "Bellemek ne demek?" sorusuna girelim!

Bellemek Nedir? Cevap Bu Kadar Basit Olmaz!

Öncelikle, TDK'ya göre bellemek “akılda tutmak, hatırlamak” demek. Ancak bu tanım, işin içine girip de biraz mizah katılınca, her şey çok daha eğlenceli hale geliyor. Hadi bakalım, gelin şimdi kelimenin gerçek anlamıyla biraz eğlenelim.

Bir erkek olarak, bellek işini çözerken hep mantıklı bir yol izleriz. “Belleme” diyorsak, hemen "bunu unutmamalıyım" diye not alır, bir sistem kurar, bellekle alakalı bir strateji oluştururuz. “Şu an kaydetiyorum, sonra hatırlarım” diye düşünürüz. Ama işte tam o sırada, kadınlar bu durumu öyle bir şekilde empatik hale getirir ki, hep birlikte tartışmaya başlarız: “Sen beni hep unutuyorsun, ama bunu bilmelisin!”

Hadi biraz mizahi bir bakış açısı ekleyelim. Erkeklerin “bellemek” için bilgisayar ekranının önünde vakit geçirmesi, birer görev gibi yapılandırılmış bir iş haline gelirken, kadınlar bu durumu bir ilişki teması gibi işleyebilirler. "Senin hatırlaman gereken çok önemli şeyler var!" diye başlayan cümleler, insanı bazen gerçekten bazen bu kelimenin ne kadar "zihinsel bir iş" olduğunu sorgulamaya itiyor. Ne kadar strateji varsa, o kadar karmaşa, değil mi?

Erkeklerin Belleme Stratejileri: Hafıza Kartları ve ‘Unutmazsam’ Yöntemi

Şimdi, erkeklerin “bellemek” konusuna nasıl yaklaştığına bakalım. Genel olarak biz erkekler, bir şeyi belleme işini ne kadar basit hale getirebilirsek o kadar rahat hissederiz. Yani, doğruyu söylemek gerekirse, bizde "bellemek" bir tür sistematik çözüm odaklı yaklaşım olarak karşımıza çıkar. "Bu şeyi unutursam, yazılı bir not bırakırım" dedikten sonra iş tamamdır. O kadar basit!

Mesela, bir arkadaşım dün “Bunu unutma, bu çok önemli!” dedi. Ben de hemen “Tamam” diye cevaplarken, aklımdan "Bunun önemli olduğunu hatırlamak için kendime 5 dakika hatırlatıcı kurarım!" diye geçirdim. Hafızamla ilgili ciddi bir plan yapıp, bir çözüm geliştirdim. Ne de olsa, erkekler çözüm üretme konusunda oldukça başarılıdır!

Ama, bu noktada hata yapmayı unuturuz. Yani, bellemeyi sağlayacak olan o ince "duygusal bağ" kısmını bazen kaçırabiliyoruz. Bu sebeple, “Unutmaman gereken şeyler…” diyen kadınlar için bellemeyi sadece "hatırlama" değil, duygusal bir yaklaşım haline getiriyoruz. Duygusal zekamız mı eksik? Belki ama çözüm odaklı zekamız bu durumu telafi edebiliyor!

Kadınlar ve Bellemek: Duygusal Bağ Kurma Sanatı

Şimdi, gelelim kadınların bakış açısına. Kadınlar için "bellemek", sadece bir şeyleri hatırlamak değil, bir ilişkiyi, bir duyguyu hatırlamaktır. "Bellemek" sadece aklınızda bir şey tutmak değil, o anı yaşamak ve doğru bir şekilde aktarabilmektir.

Mesela bir kadın, “Sen ne kadar unutkan bir insansın!” diye başlarsa, bu aslında sadece bir kelime değil, içinde duygusal bir hafıza yükü taşır. Unutulan bir randevu, unutulan bir doğum günü… Tüm bunlar kadının belleğinde ayrı bir yer tutar. Bu durumda, kadın “bellemek” kelimesini duyduğunda, sadece bilgi değil, o bilgiyle bağlantılı duygular ve anılar gelir aklına.

Bu, erkeklerin gözünden bakıldığında biraz karmaşık ve duygusal bir iş gibi görünebilir. Ama kadınlar, “Bellemek” kelimesinin yalnızca anlık bir işlevi değil, bir ilişkinin dokusunu, o anı hafızada saklama sanatını ifade ettiğini çok iyi bilirler. İşte tam burada, kadınların o muazzam empati gücü devreye girer. Kadınlar bellemeyi sadece hatırlamak değil, o anın ruhunu hissetmek olarak kabul ederler.

Hikaye Anlatmanın Gücü: "Bellemek" Kelimesi Bir Aile Geleneği Olabilir mi?

Bir ailede, bellek geçmişi ve geleneksel anıların saklanması önemli bir işlevi yerine getirir. Bu yüzden bellemek, bazen sadece "unutmamak" değil, o anı sevgiyle yaşatmak demektir. İşte burada, bazen yanlış hatırlama ya da yanlış belleme, derin bir tartışmaya dönüşebilir. Ama ne kadar büyütsek de, bu tartışmaların sonunda kahkahalarımızın arkasında hep bir ilişki dokusu yatar.

Sonuç: Bellemek Mi? Bellemek Mi? Bunu Tartışıyoruz!

Evet, forumdaşlar, “bellemek” kelimesiyle ilgili bir yolculuğa çıktık ve ne kadar eğlenceli olduğunu gördük. Ama şimdi asıl soruyu soruyorum: Sizce "bellemek" sadece bir kelime mi, yoksa bir ilişkiyi kurma yolu mu? Bunu merak ediyorum. Erkekler çözüm odaklı, kadınlar ise duygusal bağ kurarak belleme işini nasıl yapıyor?

Şimdi gelin hep birlikte tartışalım, kim daha çok hatırlıyor? Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum!