Bartın’da maden faciası… Başaran Aksu: Grizu mukadderat değil, önlenebilir

ahmetbeyler

Active member
Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Bartın’ın Amasra ilçesinde maden faciasının yaşandığı bölgede açıklama yaptı.

Aksu, şunları söylemiş oldu:

Öncelikle hayatını kaybeden madenci kardeşlerime başsağlığı diliyorum, ailelerine, yakınlarına ve bütün madencilere… Zira yolda gelirken de fazlaca sayıda maden personeli, değişik işletmelerden aradı herkes. Yaslı, acılı bekleyiş içerisinde ülke. Bir karmaşa var, bilhassa içeride yakını olan aileler hastanelere ulaşamama, hastanede var mı yok mu, öldü mü kaldı mı filan üzere dert yüksek, tansiyon de yüksek. Bir taraftan da arama kurtarma çalışmaları başlamıştı aslına bakarsan birinci andan itibaren.

“Arama kurtarma çalışmaları konusunda Türkiye’de gelişkin bir seviye var”

Arama kurtarma ve tahlisiye çalışmaları konusunda Türkiye’de gelişkin bir seviye var artık. Ben zelzelelerde de çalıştım, sellerde de çalıştım, maden kazaları ya da madenlerde yaşanan toplu personel vefatları, katliamlarında da bulundum, gözlemledim. Bunda bir gelişkinlik var, resmi sayılar açısından. Madenciler dünyada esasen en âlâ kurtarmacalarıdır, bu biçimde eğitim görürler. İçeride olan arkadaşlarımız da güzel emniyet eğitimi almış madenci arkadaşlarımız.

“Yeraltından uygun gelecek haberleri bekliyoruz yer üstünde”

Bir grizu patlaması, taşkömürü madenciliğinde sık karşılaşılan bir olgu. Ne yazık ki fazlaca personel vefatlarına niye oluyor. Tedbirler konusunda kamuoyunda bir tartışma var. Kuşkusuz önümüzdeki günlerde de bunlar tartışılmaya devam edecek. Biz şu an -350 kotunda bulunan temel patlamanın ve metaın yükseldiği, yangının olduğu yerdeki arkadaşlarımızdan haber bekliyoruz. Buna doğal ulaşmak da sıkıntı teknik olarak. Süratlice ulaşılabilecek bir şey değil. Karşıt hava yapılması ve baraj kurulması lazım. Yani metan oranının düşürülmesi lazım. Tahlisiye ve arama kurtarma takımları bir ambulansın bir yere süratlice yetişmesi üzere yetişemiyorlar. ötürüsıyla vakit alıyor. Vaktin uzaması da kuşkusuz yerin altında bulunan madenci kardeşlerimizin aleyhine işleyen bir şey. Biz bir daha de umutlu bir bekleyiş ortasındayız. Yeraltından güzel gelecek haberleri bekliyoruz yer üstünde.

“Bu bölgenin emekçileri yurdun değişik maden bölgelerine sürgün edilmek zorunda kaldı geçinmek için”

hiç bir kaza, yazgı değil ve önlenebilir. Artık şöyleki söz edilir: ‘Bu cins kazaların yüzde 85’i insan faktörü niçiniyle oluşur’ diye. Düzeltmek lazım. İnsan faktörüyle kuşkusuz, ancak bir işletme mantığı çerçevesinde gerçekleşiyor. Bunda cürüm güya işçilerdeymiş üzere bir kanaat de gelişebilir bu tip yorumlarda. Ben emekçilerde bu işin binde birlik bir oranda personellere ilişkin olabileceğini; temel olarak işletmelere ilişkin olduğunu düşünüyorum. Bu bölgede, TTK bünyesinde 45 bin madenci çalışıyordu 1990’lı senelerda. Beşerler özelleştirilmesin diye bütün Zonguldak birleşti, itiraz ettiler. Bugün bu sayı 8 binlerde, burada da 400 kişi çalışıyordu Amasra İşletmesi’nde. Artık bir yandan madenlerdeki emekçi sayısı azaltılırken, bu bölgenin emekçileri, Bartın’ın, Zonguldak’ın emekçileri Trakya’ya, Soma’ya, Ankara’ya yurdun değişik maden bölgelerine sürgün edilmek zorunda kaldı geçinmek için. ötürüsıyla oralardan da artık meraklı bekleyişler var madenci kardeşlerimizden.

“Daha az çalışanla daha epeyce üretim, az personel sıhhati ve güvenliği masrafı, ötürüsıyla bütün bu maliyetlerinden kısma içeriğini, Türkiye’de maden bölümünde sık gözlemliyoruz”

Madenler özelleşirken ya da kamudaki personel sayısı azaltılırken kamu işletmeleri de özel dal mantığıyla yönetilmeye başlandı. Devletin bütün kamu kesiminde temel işleyişi özel bölümün mantığı. Daha az çalışanla daha epeyce üretim, az personel sıhhati ve güvenliği masrafı, ötürüsıyla bütün bu maliyetlerinden kısma ve bunu yaparken de kontrol olgusunun da boşaltılması içeriğini, Türkiye’de maden dalında sık gözlemliyoruz. Sendika ismine daima Bakanlıklara, CİMER’e bunların düzeltilmesi için yazılar yazıyoruz. Bunların risk doğurduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bunlar niçiniyle yargılanıyoruz. Şirketler bize kabahat duyurularında bulunuyorlar. Ancak bu gayretimiz de sürüyor. ötürüsıyla grizu yazgı değil, önlenebilir, öngörülebilir ve uğraş edilebilir bir şey. Bunu da çalışanlar yapamaz. Yani sonuçta onu planlayanlar, yönetenler ve denetleme sistemleri yaparlar. Burada yaşanan hadisede bu üç olguda boşluk görüyoruz. Yani artık arkadaşlar çıktıktan daha sonra daha açık ve net hem sendika ismine hem kendimiz ismine daha serinkanlı değerlendirmeler yapacağımıza inanıyorum.”