Bakan Kirişci: Kırsala dönmek için can atan hayli insanımız var

ahmetbeyler

Active member
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, tarımda izlenen yol siyasetlerini ve yeni tarım modelini Dünya gazetesine yazdı.

“Türkiye besinde kendi kendine yeten ülkedir. Ayrıyeten Türkiye, tarımda net ihracatçı ülke pozisyonundadır ve tarım eserleri ihracatında her yıl sağladığı artışlarla dünyanın önde gelen ülkeleri içinde bulunmaktadır” diyen Kirişçi’nin deklare ettiğı yol haritası şu biçimde:

Kırsala dönmek için de can atan büyükşehirlerde yaşayan epey de insanımız var. Biz bundan dolayı küçük aile işletmeciliğini teşvik ediyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığımızla bir arada kapanan köy okullarının bir daha açılması ve buraların kırsal için toplumsallaşma merkezi haline gelmesi konusunda çalışmalarımız süratle devam etmektedir. bu biçimdelikle de kırsala dönüşün hızlanacağını düşünüyoruz.

Özellikle hanımın toplumsal garantiye sahip olması ismine atılacak adımları tartışıyoruz.

‘Ekilmeyen alan kalmasın’

“Ekilmeyen alan kalmasın” düsturuyla yola çıktık. Buna ait de mülkiyet hakkıyla kullanım hakkını birbirinden ayıran bir mevzuatı milletvekillerimiz aracılığı ile Meclisimize sunacağız.

Bakanlık olarak, 1 yıldan fazla bu üretimi yapmayanlara, mağdur olmasınlar diye kira bedeli ödeyerek bu alanların kazanılmasını sağlayacağız. Bu alanların boş kalmasına asla müsaade edemeyiz.

Biz kendimizi Almanya yahut Kuzey Avrupa ülkeleriyle mukayese edemeyiz. O ülkelerin aldığı yağışlar ve sahip olduğu ekolojik varlıklarla kendimizinkileri bir tutamayız.

Bu coğrafya küçükbaşın coğrafyasıdır. Biz küçükbaşı öne çıkarmalı ve yaygınlaşmasını sağlamalıyız. Çabamız bu istikamettedir.

Burada birtakım takviyeleri bu çeşit kontratlı üretimi yapanlara bir ölçü daha yüksek tutup kontratlı üretimi cazip hale getirme isteğindeyiz. tekrar söz ediyorum, bu bizim için şayet olmazsa olmaz bir kuraldır.

’65 kalem esere dayanak veriyoruz’

Bakanlık olarak hala 65 kalem esere takviye veriyoruz. çok karmaşık, benim bile zorlandığım bir mevzuat var. Biz buraları da sadeleştireceğiz. Kolay ve anlaşılabilir hale dönüştüreceğiz.

Tarımda sigorta, değer verdiğimiz bir diğer alandır. 2006 yılında hayata geçirdiğimiz Devlet Dayanaklı Tarım Sigortaları uygulaması tarım kesiminde bir milattır.