Babacan: ODTÜ’ye girip çıkmak için kimseden müsaade alacak halimiz yok

ahmetbeyler

Active member
DEVA Partisi Genel Lideri Ali Babacan, dün akşam Twitter’da açılan “Ali Babacan ve ODTÜ öğrencileri” isimli sohbet odasına katıldı. Babacan, binlerce kişinin dinleyici olduğu odada ODTÜ öğrencilerinin dün yerleşkede gerçekleştirdiği protestoyu kıymetlendirdi.

Babacan, “Geçmişi değerlendirirken bir devri büsbütün siyah, bir öteki devri büsbütün beyaz olarak değerlendirmemek lazım. Artılarıyla eksileriyle mümkün olduğunca objektif kıymetlendirme yapmakta büyük yarar var” dedi.

Babacan şunları söylemiş oldu:

‘ODTÜ programının sebebi fotoğraf çekimiydi’

“ODTÜ benim de okulum. Severek okudum. Her köşesinde anılarım var. ODTÜ’lü olmakla da gurur duyuyorum”
diyen Babacan, ODTÜ’deki planlanan programının fotoğraf çekimi olduğunu söylemiş oldu. Babacan şu sözleri kullandı:

ODTÜ’deki fotoğraf programından daha sonra genel merkezimizde sohbetimiz olacaktı. Vaktimiz hayli kısıtlıydı. ODTÜ’de konuşuruz da hem vakit alır tıpkı vakitte gerginlik yahut tatsız bir şey olur mu, olmaz mı diye tam emin olamadık. Vaktimiz olsa kıymetli değildi. Gerginlikle başlar; daha sonra sükûnetle bitirirdik konuşmamızı.

‘ODTÜ’ye girip çıkmak için kimseden müsaade alacak halimiz yok’

ODTÜ bizim yerimiz. ODTÜ’ye girip çıkmak için kimseden müsaade alacak halimiz de yok. Kendi okulumuz. Diğer bir vakit nasıl olsa uğrarız, fotoğraflarımızı çektiririz.

‘Bizim kendimizi anlatacağımız hayli imkân var, gençlerle eşit durumda değiliz’

Bizim kendimizi anlatacağımız hayli ortam ve imkân var. Fakat birtakım gençlerimiz kendilerini söz etmekte her vakit ortam bulamıyor. Yerleşkelerde kendini söz etmek gereksinim. Çok eşit durumda değiliz. Onun için oradaki gençlerin büsbütün fikir özgürlüğünü kullandığını düşünüyorum. Şiddete kaçmayacak biçimde yapılan protestolar ve yürüyüşler Anayasamızda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde, İnsan Hakları Kozmik Beyannamesi’ne epey açık hürriyet alanları. Hatta mevzuata bakılırsa müsaade alınmadan yapılması gerekiyor. Bu konularda hayli rahat olmamız gerekiyor.

‘Konuşturmamak, arzuladığımız özgür Türkiye’yi yansıtmıyor’

her insanın birbirini dinlemeye istekli olması gerekiyor. Konuşturmamak, kelam vermemek bizim arzuladığımız özgür Türkiye tablosunu yansıtmıyor. Ben hangi görüşten olursa olsun dinlemekten yanayım. Dinlemeden, öğrenmeden, problemleri âlâ tahlil etmeden tahlil üretmek mümkün değil. Herkes fikrini açık açık söylemeli. Konuşan Türkiye’den korkmamak lazım.

‘Türkiye’nin başarılı olduğu alanlarda katkımız oldu’

Geçmişi değerlendirirken bir devri büsbütün siyah, bir diğer devri büsbütün beyaz olarak değerlendirmemek lazım. Artılarıyla eksileriyle mümkün olduğunca objektif kıymetlendirme yapmakta büyük yarar var. Türkiye’nin vaktinde başarılı olduğu alanlar oldu. Bunda benim ve arkadaşlarımın da az ya da hayli katkısı oldu.

‘Açık çek vereyim, konuşmaya hazır olurlarsa biz her vakit hazırız’

Ben daima özgürlüklerden yana oldum. Bugünkü olayları da o denli görüyorum. ‘Ali Babacan’ın konuşmasına karşı bir durum yoktu, gelseydi konuşabilirdi’ diyen arkadaşlar var. Türkiye Komünist Gençliği, Marksist Fikir Topluluğu üzere kümelerin el ilanları, duvara astığı afişler var. Arkadaşlar konuşmak istiyorlarsa konuşmaya her vakit hazırız. Genel merkezimiz olur, öbür bir ortam olur. Lakin onlar konuşmaya ve dinlemeye hazır olurlarsa her vakit hazırız. O hususta epey rahat olmaları gerektiğini söyleyeyim Açık çek vereyim. Konuşmaktan korkmamamız lazım.