Avustralya hükümeti Aborjinlere 2 milyon dolar tazminat ödeyecek

celikci

Active member
Avustralya hükümeti Aborjinlere 2 milyon dolar tazminat ödeyecek
Avustralya’da federal hükümet, 2015’te uygulamaya koyduğu toplumsal yardımlaşma ödeneğinde ırkçı davrandığı nedeni öne sürülerek yerli halk Aborjinlere 2 milyon Avustralya doları (yaklaşık 1,46 milyon USD) tazminat ödeyecek.

Batı Avustralya’daki Aborjinlerin bağlı bulunduğu 10 topluluktan 680 kişiyi temsil eden küme, başka toplumsal ödenek programlarından daha katı kurallar içeren Toplumsal Kalkınma Programı’nın (CDP) ırkçı olduğu argümanıyla mahkemeye başvurdu. Programın ayrımcılıkla gayret maddelerini ihlal ettiğini öne sürerek hükümete dava açan kümenin başvurusunu görüşen Avustralya Federal Mahkemesi, programın sıkıntı şartları niçiniyle bu bireylerin her birinin ortalama bin 800 Avustralya doları kaybettiğini tespit etti.

Hükümet, kusurlu olduğunu reddetse de mağdurların temsilcileriyle anlaşarak CDP programına tabi Aborjinlere 2 milyon Avustralya doları (yaklaşık 1,46 milyon USD) tazminat ödemeyi kabul etti.

CDP PROGRAMINI KULLANANLARIN YÜZDE 80’İNDen çokSI ABORJİNLERDEN OLUŞUYOR

Batı Avustralya’nın Ngaanyatjarraku Bölgesi Lideri Damien McLean, mahallî halkın toplumsal yardım ofisine şahsen gidip yardım alabilmeleri için en yakın Alice Springs yahut Kalgoorlie kent merkezlerine 1000 kilometre seyahat etmelerinin gerektiğini söylemiş oldu.

CDP’yi kullananların yüzde 80’inden çoksının Aborjinler olduğunu lisana getiren McLean, bölgede yaşayanların telefon, internet ve ulaşım hizmetlerine sonlu erişebilmelerinin yanı sıra birçoğunun lisan, kültür, eğitim ve sıhhat mahzurlarıyla karşı karşıya olduğunu anlattı.

İKİ KAT FAZLA ÇALIŞAN ABORJİNLERE MİNİMUM FİYATIN YARISI ÖDENİYORDU

Program kapsamındaki Aborjinlerin şehirlerdekilerden iki kat daha fazla çalışmak zorunda olduklarını ortaya koyan Avustralya Ulusal Üniversitesi, yerlilerin kentteki insanlardan 25 kat daha fazla cezaya çarptırıldığını belirlemişti.

CDP’ye karşı çıkanların “modern kölelik” diye tanımladıkları program çerçevesinde çalışan yerlilere çoklukla saatte yalnızca 10 Avustralya doları ödeniyordu ve bu ölçü minimum fiyatın yarısıydı.

CDP’nin “sosyal yardım için çalışmak” ismi altındaki yardım programından yararlanan Avustralya’nın orta bölümlerindeki yerli halkın, kelam konusu yardımı alabilmek hedefiyle 25 saat çalışmaları gerekiyordu.

Avustralya’da toplumsal yardım ödeneği alan şahısların bu ödemelerden yaralanabilmeleri için iş aramaları ve iş aradıklarını kanıtlayan evrakları, ödemeleri yapan devlet kurumu Centrelink’e bildirmeleri kaide.

Fakat hayat şartlarının ağır, kentlerin uzak ve iş imkanlarının kısıtlı olduğu Avustralya’nın orta kısımlarındaki kırsal alanlarda yaşayan yerli halk Aborjinlerin, toplumsal yardım ödeneğinden faydalanmak için istenen koşulları yerine getirmeleri, kentteki insanlara nazaran neredeyse imkansız durumda.

Federal hükümet, bu yılın başında kelam konusu programı iptal edeceğini ve 2023’e kadar yeni bir program sunacağını duyurmuştu. (AA)

ALINTIDIR