Austin’den Afganistan açıklaması: Devlet kurmaya yardım ettik fakat bunu ulusa dönüştüremedik

celikci

Active member
Austin’den Afganistan açıklaması: Devlet kurmaya yardım ettik fakat bunu ulusa dönüştüremedik
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD Genelkurmay Lideri Orgeneral Mark Milley ve ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Kumandanı Orgeneral Kenneth McKenzie ile Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi’nde Afganistan’dan çekilme sürecine ait söz verdi.

“Afgan ordusunun tek mermi atmadan erimesine fazlaca şaşırdıklarını” belirten Austin, “Devlet kurmaya yardım ettik fakat bunu ulusa dönüştüremedik” diye konuştu.

Eski Lider Donald Trump idaresinin 29 Şubat’ta Katar’ın başşehri Doha’da Taliban örgütü ile masaya oturmasının Afgan ordusu üzerinde son derece negatif tesir yaptığını söyleyen Austin, şöyleki devam etti:

“Çekilme bakılırsavine gelince, Ağustos ayının sonunu aşmamız, bu misyonda çalışan insanlarımızı büyük ölçüde tehlikeye atardı. Taliban açık bir biçimde, işbirliğini 1 Eylül’de bitmiş oldureceğini söylemiş oldu. Bildiğiniz üzere, IŞİD-H’nin de önemli ve giderek artan tehditleriyle karşı karşıyaydık. Daha uzun mühlet kalmak, askerlerimiz için daha da tehlikeli hale gelirdi ve tahliye edebileceğimiz kişi sayısı değerli ölçüde değişmezdi.”

RUSYA’DAN ÜS TALEP ETME SAVI: RUSYA’DAN BİR YAPMAK İÇİN MÜSAADE İSTEMİYORUZ

ABD’nin Rusya’dan üs talep ettiği savlarına ait soruları da yanıtlayan Austin, bu mevzunun ABD Lideri Joe Biden ile Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin içindeki toplantıda Putin tarafınca gündeme getirildiğini söylemiş oldu.

Austin, “General Milley kısa mühlet evvel Rus mevkidaşı bir görüşme yaptı. Sizi temin ederim ki Rusya’dan bir şey yapmak için müsaade istemiyoruz. General kendi ismine konuşabilir lakin şuna inanıyorum ki general o teklifin ne olduğuna dair mevkidaşından izah istemiştir” dedi.

Birebir soruya Orgeneral Milley ise karşılık vermedi.

‘AFGANİSTAN SAVAŞININ kararı STRATEJİK BAŞARISIZLIKTIR’

Afganistan’daki 20 yıllık işgale ve savaşa ait değerlendirmelerde bulunan Milley ise bu müddette 4 liderin, 8 genelkurmay lideri ve onlarca savunma bakanının değiştiğini, savaşta 20 orgeneralin nazaranv yaptığını hatırlattı.

Milley, “bu biçimde bir sonuç son 5 günde yahut 20 günde ya da bir yılda ortaya çıkmadı. Bu savaşın kararı stratejik başarısızlıktı. İdarede düşman var. ötürüsıyla bu kararın 20 yılın değil 20 günün çıktısı olduğunu tabir etmenin hiç bir yolu yok” tabirlerini kullandı.

‘BU KADAR BÜYÜK BİR ORDUNUN ÇÖKÜŞÜNÜ NASIL KAÇIRDIK?’

Buradan biroldukca ders çıkarılması gerektiğini savunan Milley, bunlardan birinin Afgan ordusunu Amerikan ordusu üzere yetiştirmek ve Amerikan taktik ve doktrinleri üzerine inşa etmek olduğunu söylemiş oldu.

Öteki bir dersin ise istihbarat başarısızlığı olduğunu belirten ABD’li general, “Bu kadar büyük bir ordu ve hükümetin 11 günde çöküşünü nasıl kaçırdık?” diye sordu. (WASHINGTON/AA)

ALINTIDIR