Anne olduğu için işten çıkarılan Gazeteci Zeynep Irmak Öcal: hiç bir erkeğin baba olduğu için işten çıkarıldığını duymadım

ahmetbeyler

Active member
Anne olunca, alanda faal çalışamayacağı var iseyımıyla Demirören Haber Ajansı’ndaki işine son verilen Zeynep Irmak Öcal, “Önümüzdeki birkaç gün içerisinde işe dönmeyi planlıyordum. Ama işe dönmemin istenmediği bana söylendi. sebebi de anne olduğum için alanda etkin nazaranv alamayacağım kanısı. Lakin bana kimse, bu vakit kadar, aralık ayında da ocak ayında da kimse ‘seni işten çıkarttık’ demedi” diye konuştu.

Gazeteci Zeynep Irmak Öcal, şunları söylemiş oldu:

“Gerçekten çok üzücü ve kırıcı bir durumun içerisine düştüm. Bu noktada bana takviye olan, ileti atan, telefonla arayan herkese epey teşekkür ederim. Bir yanlışlığı düzeltmek istiyorum. Kimi haber sitelerinde ve toplumsal medyada gebe olduğum için işten çıkarıldım tabirleri yer alıyor. Bu hakikat değil. Gebe olduğum için değil, anne olduğum için işten çıkarıldım. Süreçten biraz bahsedeyim. 2019 yılında telifli muhabir olarak DHA’ya girdim. Bir hafta, 10 gün üzere bir müddetde ajansın tüm sistemini öğrendim. Hem muhabirlik hem bölge redaktörlüğü yapmaya başladım. Sinop’tan Artvin’e kadar bütün arkadaşların haberlerini düzenledim. O devirde canlı yayın deneyimi kazanırken ekrana çıkarsam ajansta uzun ömürlü olacağım, kadroyu daha kolay alabileceğim söylendi. Ben de bunun üzerine gittim, canlı yayınlar yapmaya başladım. Ajansta üç bakılırsavi de gdolayıyordum. çok keyifli bir biçimde, aidiyet hissiyle kendi işimmiş üzere elimden gelenin en uygununu yapmaya çalıştım. Tam aksine, yoğunluktan zevk aldım. Her vakit daha düzgününü yapmaya uğraştım. Sinop’tan Artvin’e kadar tüm arkadaşlarımın haberlerini düzenledim. Haberlerinin montajlarını yaptım. Natürel bu düzenlediğimiz haberlerin hiçbirisinde bizim imzamız olmadı. O yüzden de yaptığımız iş ne yazık ki görünmedi. Haber düzenlemenin yanı sıra bir daha bölgede olan sel üzere felaketlere ya da politikler bölgeye geldiğinde onların açıklamalarını süratli yazmak için deşifreler yaptım, haberi daha süratli servis etmek manasında. özetlemek gerekirse bana ne nazaranv verilirse elimden geldiğince layıkıyla yaptığımı düşünüyorum.

‘var iseyımlar üzerine işten çıkarıldım’

‘hiç bir erkek baba olduğu için işten çıkartılmadı’

ondan sonrasında dahil olduğum WhatsApp kümelerinden olağan ki de çıktım. Çıkma sebebimi de yazarak arkadaşlarımla vedalaştım. Sinop’ta telifli çalışan Deniz İtina arkadaşımız da benim karşılaştığım duruma bir reaksiyon göstererek o da bir görüntü çekip istifa ettiğini söylemiş oldu. Onun da görüntüsü toplumsal medyaya yayıldı. Ona da epey teşekkür ediyorum. Gelinen süreç ne yazık ki bu. Ben çok üzgünüm, kırgınım. Ben ajansı tenzih etmek istiyorum. Bence bu şahsi bir durum diye düşünüyorum. Benim çıkmamam için hem buradaki yöneticilerim birebir vakitte İstanbul’daki yöneticilerimin hayli uğraş verdikleri duyumunu aldım. Ajansı bu noktada tenzih ediyorum. Sonuç olarak epey üzgünüm, şaşkınım, kırgınım. hiç bir erkeğin baba olduğu için ‘sen çocuğunla ilgilenirsin, çocuğun hasta olur, hastaneye götürmen gerekir’ üzere mazeretlerle işten çıkarıldıklarını ben duymadım. Lakin ne yazık ki ben anne olduğum için işime son verildi. Umarım bu benim başıma gelen, birinci değil fakat son olur. Bana ‘Gazeteciliğe devam edecekmişsiniz’ diye soranlar var. Evet, devam edeceğim”