Angela Merkel feminizm konusunda fikrini değiştirdi: Ben de bir feministim, hepimiz feminist olmalıyız

celikci

Active member
Angela Merkel feminizm konusunda fikrini değiştirdi: Ben de bir feministim, hepimiz feminist olmalıyız
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 16 yıllık vazife müddeti yakında sona eriyor. Başbakanlık koltuğunu 26 Eylül’de düzenlenecek genel seçimlerin galibine devredecek olan Merkel katıldığı bir söyleşide ‘feminist’ olduğunu ve ‘diğer her insanın de feminist olması gerektiğini’ deklare etti. Merkel birebir soruya 2017 yılında ‘kendimi süsleyip püslemek istemem’ cevabını vermiş lakin ‘dileyenlerin kendisini o denli olarak tanımlayabileceğini’ eklemişti.

FİZİK OKUMANIN TESİRİ

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere bakılırsa, Düsseldorf’ta bir tiyatro sahnesinde yapılan söyleşide Nijeryalı muharrir Chimamda Ngozi Adichie, yayıncı Miriam Meckel ve gazeteci Lea Steinacker Merkel’e çeşitli sorular yöneltti. nazaranvden ayrılırken vicdanının rahat olup olmadığı sorusuna Merkel “Evet. Katkımı sunduğuma inanıyorum” karşılığını verdi.

Merkel, üniversitede fizik okumasının da omurundaki ehemmiyetine değindi. Fizik okuyan öğrencilerin yüzde 80’inin erkek olduğunu söyleyen Merkel, erkekler süratli davrandığı için deney masası bulmakta zorlandığını anlattı. bu biçimdece daha erken yaşlarda adamların hükümran olduğu bir etrafta yer edinmek için gayret etmek zorunda olduğunu fark ettiğini kelamlarına ekledi.

TIPKI SORUYA ‘KENDİMİ SÜSLEMEK İSTEMEM’ DEMİŞTİ

2017 yılında Berlin’de düzenlenen Women20 Doruğu’nda Merkel’e kendisini feminist olarak tanımlayıp tanımlamadığı sorulmuştu. Merkel bu soruya “Evet” demekte tereddüt etmiş “Siz beni bu biçimde tanımlamak isterseniz bu benim için sorun olmaz lakin ben kendimi süsleyip püslemek istemem” karşılığını vermişti.

Açık oturum sırasında sahnede olan öbür bayanlar eski ABD Lideri Donald Trump’ın kızı Ivanka ve Hollanda Kraliçesi Maxima ise kendilerini feminist olarak tanımlamakta tereddüt etmemişti.

Merkel’e bu konumunda bir değişiklik olup olmadığı soruldu. Merkel, Maxima’nın açık oturumda bahsin bayanların ve adamların toplumsal hayatta eşit bir halde yer alması olduğunu dediğini hatırlattı. Merkel “Bu manada bugün ben de olumlayarak diyebilirim ki, bu biçimde ben de bir feministim” dedi ve devam etti: “bu biçimde bunu sahnede biraz utangaç bir halde ortaya koymuştum. Bugün ise bunun üzerine daha yeterli düşünmüş durumdayım. Bu bakımdan şunu söyleyebilirim: Evet hepimiz feminist olmalıyız.” Merkel’in bu cümleleri salondan büyük alkış aldı. (Kaynak: DW Türkçe)

ALINTIDIR