Almanya’da üçlü koalisyon için birinci somut adım atılıyor: SPD, Yeşiiller ve FDP görüşecek

celikci

Active member
Almanya’da üçlü koalisyon için birinci somut adım atılıyor: SPD, Yeşiiller ve FDP görüşecek
Almanya’da Toplumsal Demokrat Parti’nin az farkla kazandığı seçimlerin akabinde birinci kere üçlü koalisyon görüşmeleri başlayacak. Hükümet kurma sürecinde anahtarı elinde tutan iki parti olarak Yeşiller ve Hür Demokratlar (FDP), SPD ile üç partili görüşmeler için masaya oturmak istediklerini duyurdu.

BİRİNCİ AÇIKLAMA YEŞİLLER’DEN GELDİ

Karar, partilerin seçim daha sonrasında kendi ortalarında yaptıkları bir dizi ikili ön görüşmenin akabinde, Yeşiller’in teklifi ile geldi. Sandıktan ikinci çıkan muhafazakâr Hıristiyan Demokratlar ile dün görüşen Yeşiller, bugün SPD ve FDP ile üçlü görüşmelere geçilmesi için davette bulundu.

Yeşiller Eş Lideri Robert Habeck, partisinin FDP’ye, ‘SPD’ye birlikte gitmeyi ve daha sonrasında üçlü görüşme evresine geçmeyi’ önerdiğini deklare etti. Habeck “Bu şu an için FDP’ye yönelik bir teklif. Ne karşılık vereceklerini nazaranceğiz” dedi. Habeck, Yeşiller’in bir yandan da hem FDP hem SPD ile değerli görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirterek “Biroldukça şey çabucak hemen ele alınmadı” diye konuştu.

FDP: SHOLZ’A ÖNERDİK

FDP’nin Yeşiller’e karşılığı da gecikmedi; parti başkanı Christian Lindner üçlü görüşmelere geçilmesi teklifini kabul ettiklerini açıklayarak, SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz’a yarın görüşmeyi önerdiğini deklare etti. Lindner, “Yeşillerle uyum ortasında, Scholz’a yarın üçlü bir görüşme için biraraya gelmeyi önerdim ve bu görüşme gerçekleşecek” dedi.

Almanya’da 26 Eylül’de düzenlenen seçimlerde ülkenin iki büyük klâsik kanadı Toplumsal Demokratlar ile Hıristiyan Demokratlar’ın oy oranlarının düşük kalması niçiniyle, parlamentoda yüzde 50 çoğunluğa ulaşılması için üç partili bir koalisyon kurulması gerekiyor. SPD’nin yalnızca doğal ortağı Yeşiller yahut CDU/CSU’nun da yalnızca doğal ortağı FDP ile mutabakatı kâfi olmuyor. Bu niçinle Yeşiller Partisi ile FDP koalisyon görüşmelerinde kilit bir rol oynuyor. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR