Akıl almaz yol: Dolandırdılar, kendilerini ihbar ettiler, bir daha dolandırdılar

DrEMEL

Global Mod
Global Mod
Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıkların akıl almaz biçimde uyguladıkları taktik ve prosedürlerle Ağrı’nın merkezi ile Patnos, Taşlıçay, Hamur, Tutak ve Eleşkirt ilçelerinde onlarca vatandaşı mağdur ettikleri anlatıldı.

İddianameye nazaran, sanıklar tuzağa düşürdükleri mağdurlara evvel birkaç tane gerçek sikke altın verip kuyumculara test ettirdi. bu türlü inanç sağlayan dolandırıcılar, ikinci basamakta “Dikkat çekmemek için altınları ahırda saklıyoruz. Gidip getirelim” diyerek düzmece altınları aldılar. Dönüş yoluna geçtikleri sırada ise yol güzergâhındaki jandarma karakoluna kendilerini ihbar edip yakalattılar.

TARİHİ ESER OLMADIĞI İÇİN KABAHAT OLUŞMUYOR

Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine nazaran, dolandırıcılığın püf noktası da burada devreye girdi. Altınlar uydurma olup tarihi eser niteliği taşımadığı için 2863 sayılı kanuna muhalefetin yasal ögeleri oluşmadığından haklarında takipsizlik sonucu verilen sanıklar, bu formülle 21 sefer dolandırıcılık yaptı. Onlarca şahıstan yaklaşık 4,5 milyon liralık haksız çıkar sağladılar.

HER BASAMAKTA DOLANDIRDILAR

Dolandırıcıların kurdukları tuzak bununla da bitmedi. Dolandırıcılar, yakalandıklarında kabahati üstlendikleri için mağdurların itimadını daha epey kazandı. Mağdurlar altınların düzmece olduğunu bile anlamadan ikinci defa dolandırılmak için sanıklarla bir daha işbirliğine gitti.

TELEFON DİNLEME KAYITLARIYLA TESPİT EDİLDİLER

Olayın ortaya çıkarılmasından daha sonra telefonları dinlenen sanıkların telefon görüşmelerinde uydurma altınlarla seyahat yaparken karakollardaki askerlerin kendilerini yakalayıp altınlara el koyması halinde askeri işçiye her geçiş için 15 bin lira ödeme yapacakları taahhüdünde bulundukları belirlendi.

Ayrıyeten sanıkların, mutabakatlı olarak yol denetimlerinde kendilerini yakalattıktan daha sonra satış yapacakları mağdurlara “aslına bakarsan cürmü biz üstlendik, hem altınlar gitti, tıpkı vakitte gözaltına alındık. Bizim de ziyanımız büyük” diyerek paralarına el koydukları tespit edildi.

33 BİN DÜZMECE SİKKE

Sanıkların bu halleri uygularken İran, Suriye, Irak asıllı şahıslar ismine açtırdıkları telefon çizgilerini kullandıkları ve sık sık numara değiştirdikleri belirlendi. Ele geçirilen 33 bin 484 sikke altının Kars Müze Müdürlünde yapılan test kararında tümünün düzmece olduğu anlaşıldı. Para kaptıran ve ziyanlarının giderilmesini isteyen mağdurların sanıklar tarafınca silahla tehdit edildikleri bildirildi.

25 YILDIR BU METOTLA DOLANDIRIYORLAR

İddianamede Yıldız kod isimli saklı şahit sözünde; “Batı vilayetlerindeki tarihi eser meraklılarını kandırıyorlar. İzmir’de bir bayanı 500 bin lira dolandırdılar. Köy kahvesinde deste deste para sayarak gösteri yapıyorlar. 25 yıldan beri bu usulle haksız para kazanıyorlar” dedi. Rüzgâr kod isimli kapalı şahit da, “Nihat K., ‘Bizimle çalış sana hisse verelim’ dedi. Cumaçay Karakol kumandanıyla görüşüp yol aramalarında yardımcı olması halinde ona da hisse vereceğini söylemiş oldu” dedi.

“İSTİHBARATÇI ASTSUBAYA HİSSE VERİYORDUM”

Faal pişmanlıktan yaralanmak için itirafçı olan Ş.A, ise “Altın dolandırıcıları benim istihbaratla çalıştığımı bildikleri için düzmece altınları jandarmaya yakalatmam için bana para veriyordu. Ben de Aydın ve Metin’in K.’nin bana verdiği ayrıntıları istihbarat astsubayı B.Ü’ye bildirirdim. B.Ü. de geçersiz altınları kendi takımına yakalatıyordu. Bana verilen paradan B.Ü.’ye de hisse veriyordum. Bir ay evvel B.Ü. bana, ‘Senin hakkında soruşturmalar açıldı, dikkatli ol konuşma’ diye beni tembihledi. Benim vazifem yalnızca altınları para karşılığı yakalatmaktı” dedi.

GERÇEĞİNİ TEST ETTİRİP daha sonra TORBAYI DEĞİŞTİRİYORDUK

İtirafçı olan sanık M.K. de, “Artvin’de Erol isimli tanıdığımla irtibat kurdum. Erol’a 200 civarında altın gösterildi. O da 2 taneyi numune olarak alıp Artvin’e döndü. Altınların gerçek olduğunu anlayınca 1,5 ay daha sonra geri gelip 301 adet uydurma sikke altın aldı. Ben de altınları getirme mazeretiyle kendimi Taşlıçay Karakoluna ihbar edip yakalattım” dedi.

ASTSUBAYIN HESAP HAREKETİ VE MAL VARLIĞI ŞAŞIRTTI

Karakollara ihbarları yaparak sikke altınları yakalatıp dolandırıcılardan komite aldığı belirlenen ve bakılırsavden uzaklaştırılan istihbarat astsubayı B.Ü.’nün banka hesabında gelirinin epey üzerinde para giriş çıkışının olduğu, Ağrı’da üzerine kayıtlı iki adet apart daire, ayrıyeten 7 apart dairenin de satışını gerçekleştirdiği belirlendi. Sanıklar 21 farklı dolandırıcılık olayında iddianamedeki 13 mağduru 4,5 milyon TL, 95 bin Euro ve 50 bin Dolar dolandırdıkları açıklandı.