Afrikalılar olmasaydı Fransa olmazdı

ahmetbeyler

Active member
Afrikalılar olmasaydı Fransa olmazdı
Gerek askeri müdahalelerle, gerekse ihtilal yoluyla istikrarsızlaştırarak sömürgeleştirdiği Afrika ülkelerinden arkası arkasına tokat yiyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a bir darbe de Afrikalı bir üniversite öğrencisinden geldi. Fransa’nın Montpellier kentinde Afrikalı gençlerin katıldığı ve Afrikalı ülkelerin devlet liderlerinin yer almadığı Afrika-Fransa Tepesi düzenlendi. Doruktaki tek cumhurbaşkanı olan Macron, burada yaptığı konuşmada, ülkesinin Mali’de kalıcı olmak istemediğini lakin kuvvetli devlet yoksunluğunun ve yatırım projelerinin olmamasının kendilerini bölgede kalmaya ittiğini söz etti.

PALAVRA SÖYLEMEKTEN VAZGEÇİN

Macron, ‘ülkesinin rastgele bir rejimi desteklemek için değil, terörle gayret etmek için Afrika’da bulunduğunu’ ileri sürdü ve bölgede kalıcı olmak istemediğini belirtti. bir süre daha sonra Afrikalı bir üniversite öğrencisi kelam alarak Macron’a, “Sahel’de yaşananlar, Libya’da yapılanların bir kararı. Libya’daki müdahalede Fransa, Afrika Birliği’nin varlığını unuttu. ‘Mali’ye yardım etmek için Mali’deyiz, Sahel bölgesine gelmeseydik şu an Mali’de hükûmet olmayacaktı’ demeyi seviyorsunuz. Lakin Afrikalılar olmasaydı bugün Fransa’nın olmayacağını söylemek istiyorum. Bize yardım etmeye geldiğinizi söylemekten vazgeçin” karşılığını verdi.

NEYE UĞRADIĞINI ŞAŞIRDI

Fransa’nın Mali’yi mağdur durumuna sokarak kendisini kahraman üzere gösterme teşebbüsünü de eleştiren genç, “Terörizm yalnızca Mali’yi tehdit etmiyor, sizi de tehdit ediyor. Bizi mağdur durumuna sokarak hatalı hissettirmeyi bırakın” dedi. Afrikalı gencin kelamları karşısında neye uğradığını şaşıran Macron, yanıt olarak, “2013’te Mali’ye kendi çıkarlarımız için gelmedik. söylemiş olduklerinize katılıyorum. Libya konusunda halkın egemenliğine hürmet duymadık. Bu bir hata” tabirlerini kullandı.

FRANSA’NIN BEYANI UTANÇ VERİCİ

yeniden kelam alan Afrikalı genç, Fransa’nın Libya’daki yanılgısını telafi etmek için Sahel bölgesinde bulunduğunu tabir ederek, “Sayın Cumhurbaşkanı, yabancı askeri müdahalelerin hiç bir vakit sorun çözmediğini hatırlatmak isterim. Ülkemin Libya üzere olmasını istemiyorum” dedi. Fransa’nın Afrika’da yardım için bulunmadığını, ortak düşmanla savaşmak için bulunduğunu vurgulayan genç, “Yardım etmek için buradayız demeyi bırakın. Hayır bize yardım etmek için burada değilsiniz. Ortak düşmanımız var. birlikte çaba ediyoruz. Son günlerde Mali hakkında yapılan açıklamalar utanç verici” kelamlarını sarf etti. Öte yandan Fransız başkan geçen hafta verdiği bir demeçte, “Fransa olmasaydı Mali teröristlerin eline geçerdi” sözlerini kullanmıştı. Macron’un krize niye olan kelamları daha sonrasında Fransa’nın Bamako Büyükelçisi, Mali Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.