Afganistan’daki son Yahudi ülkeden ayrıldı

celikci

Active member
Afganistan’daki son Yahudi ülkeden ayrıldı
Afganistan’daki Yahudi cemaatinin son üyesi Zabulon Simantov ülkesinden ayrıldı. Taliban’ın denetimi ele geçirmesiyle bir arada daha evvel de Afganistan’dan ayrılması gündeme gelen Simantov’un eşi ve iki kızı, 1998’den beri İsrail’de yaşıyor.

‘BENİ NEW YORK’A GÖTÜRÜN’

Şalom Gazetesi’nin İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’ndan aktardığı habere nazaran, Simantov hafta sonu ülkeyi terk etti. Simantov’a İsrailli-Amerikalı iş adamı Moti Kahana’ya ilişkin özel bir güvenlik şirketi ile çalışan mahallî yetkililerin eşlik ettiği açıklandı. Simantov’u Afganistan’dan kurtarma operasyonuna finansman, ABD’li ultra-Ortodoks Moshe Margareten tarafınca sağlandı. Yayınlanan görüntüde Simantov’un “Moshe Margareten lütfen beni Rab’ın sayesinde New York’a gdolayın” sözlerini kullandığı görüntülendi.

DAHA EVVEL VAZGEÇMİŞTİ

Taliban’ın sözcüsü geçen ay yaptığı bir röportajda Simantov’un ülkede inançta olacağını belirtmişti. Kahana ise yaptığı açıklamada, “Simantov’un sorunu Taliban değil. Simantov El Kaide’den korkuyor” dedi. Kahana’nın Simantov’u kurtarma operasyonunda 30 kadar Afgan bayan ve çocuğu da ülkeden çıkardıklarını deklare etti.

Geçtiğimiz günlerde Simantov’un ülkeden ayrılması gündeme gelmiş lakin kendisi bu talebinden vazgeçmişti. Simantov ülkede kalma sebebini “Evimi terk etmeyeceğim. Afganistan’dan gitseydim Kabil’deki sinagogun bakımını yapacak kimse olmazdı” tabirleri ile belirtmişti. (Kaynak: Şalom Gazetesi)

ALINTIDIR