Afgan bayan polis: ‘Öldürülmedilk evvel sesimi çıkartmak istiyorum’

celikci

Active member
Afgan bayan polis: ‘Öldürülmedilk evvel sesimi çıkartmak istiyorum’
Afganistan’da denetimi ele geçiren Taliban biri gebe olmak üzere dört bayan polis memuru öldürmekle suçlanıyor. 15 yıllık polis memuru polis memuru Negar Masumi’nin Cumartesi günü Taliban tarafınca öldürüldüğü belirtilirken Afganistan’da bir fazlaca bayan polis memuru vefat tehdidi alıyor. 28 yaşındaki polis memuru Çavuş Fatima Ahmadi: “Bugün Negar’ı öldürdüler, yarın beni öldürecekler, sonraki gün öbür bir hanımı öldürecekler” diyor.

‘TALİBAN’IN YENİ STRATEJİSİ: SORUMLULUKTAN KAÇMAK’

Ülkenin iç bölgelerindeki Ghor vilayetinin merkezi olan Firuz Koh’ta bakılırsavli polis memuru Negar Masumi’nin konutu cumartesi gecesi kendilerine ‘Taliban mücahitleri’ diyen şahıslarca basıldı. Guardian’ın ismini vermek istemeyen bir aile yakınını kaynak göstererek verdiği habere bakılırsa, konuta giren militanlar Masumi’nin eşini ve dört oğlunu bağlayıp içerideki odaya götürdükten daha sonra bayan polisi silahla dövdü, akabinde başından vurarak öldürdü. Masumi’nin 8 aylık gebe olduğu açıklandı.

Yakını “Bizim ikazlarımızı dinlemedi. Bugün morartılmış ve lime lime edilmiş vücudunu toprağa verdik” sözlerini kullansa da, Taliban tarafınca mahallî medyaya yapılan açıklamada kelam konusu argümanlar reddedildi, olay hakkında soruşturma yürütüldüğü aktarıldı. tıpkı vakitte, ülkeyi an itibariyle terk etmiş Ghor vilayetinden insan hakları aktivisti Hassan Hakimi, ‘sorumluluktan kaçmanın Taliban’ın yeni stratejisi’ olduğunu savundu. Taliban’ın savaşçılarına ‘hedefleri gizlice öldürmelerini emrettiğini’ söyleyen Hakimi, örgütün ‘kendi Taliban yanlısı akrabalarını ataklara dahil edip olayı bir aile hengamesi halinde gösterme’ niyetinde olduğunu kaydetti.

‘KAFİRLERE ÖLÜM’ MEKTUBU

Taliban hükümet ve sivil toplum kuruluşu çalışanlarına ‘af’ ilan etmiş olsa da Afgan güvenlik güçlerinde vazifeli bilhassa bayanların öldürüldüğüne dair haberler geliyor. Geçtiğimiz üç ay içerisinde Masumi dışında en az dört bayan polis memurunun Kandahar, Kapisa ve Gazni vilayetlerinde öldürüldüğü bildiriliyor. Mahallî basında yer alan habere nazaran Ağustos’ta Gazni vilayeti Taliban’ın eline düştükten daha sonra iki bayan polis memuru kentten kaçırıldı ve Taliban tarafınca katledildi.

Başşehir Kabil’de misyonlu Teğmen Maryam rumuzlu bayan anti terör memuru ise, kuzeylerindeki vilayet düştükten daha sonra aile konutuna tehdit mektubunun geldiğini, firar eden mahkumların kendisini tanıdığını ileri sürdü. “İslam buyrukluğu, kafirlere ve hizmetkarlarına karşı cihadı dini bir mecburilik olarak görüyor, kafirleri öldürerek onları cehenneme gönderiyoruz” tabirleri ile başlayan doğrulanmamış kopyaya göre metnin Taliban’ın bölgedeki askeri kurulu tarafınca gönderildiği argüman ediliyor. Metinde bayan memurun babasından ‘Maryam’ı ve eşini kendilerine teslim edilmesi’ emrediliyor. Ulusal Güvenlik Müdürlüğü (NDS) çalışanı 25 yaşındaki Maryam’ın eşiyle birlikte Pakistan’a kaçtığı aktarılıyor.

‘ÖLMEDEN EVVEL SESİMİ ÇIKARTMAK İSTİYORUM’

Fakat Afgan güvenlik güçlerinde çalışan bayanları tehdit eden tek küme Taliban değil. Balkh ve Kabil bölgelerinde çalışmış 28 yaşındaki polis memuru Çavuş Fatima Ahmadi, “Biz yalnızca Taliban’dan korkmuyoruz, bununla birlikte onların hür bıraktığı mahkumlardan korkuyoruz” diyor.

Ahmadi’nin geçtiğimiz Ağustos ayında iş yerindeki iki üst seviye erkek çalışma arkadaşı tarafınca tacize uğradıktan daha sonra polis kimliğini yakması ve bu protestosunu görüntüye çekerek Facebook üzerinden paylaşması ülkede büyük yankı uyandırmıştı. Taciz hakkında hiç bir süreç yapılmamasından şikayetçi olan Ahmadi, çabucak sonrasında akrabalarının kendisiyle ilgilerini kestiğini ve üç sefer atağa uğradığını söylüyor. Bayan polis memuru, birinci iki taarruzdan kaçmayı başarsa da, üçüncü taarruzda motorsikletli bir erkeğin meskene gerçek giderken kendisini bıçakladığını anlatıyor. Ahmadi, biri sağ eline başka üçü ise beline aldığı yaralar olmak üzere bıçaklı akına uğradığını söylüyor. Tüm bu akınları polise rapor etmesine rağmen kimsenin gözaltına alınmadığını ekliyor.

Masumi’nin vefatından daha sonra bir ses kaydı ile Ahmadi “Bugün Negar’ı öldürdüler, yarın beni öldürecekler, sonraki gün diğer bir bayanı öldürecekler” tabirlerini kullanıyor: “Ben mevti kabul ettim, ancak ölmedilk evvel sesimi çıkartmak istiyorum, bu biçimdece öteki bayan mevt ile yüzleşmesin.”

‘KADINLARDAN İNTİKAM İÇİN FIRSAT DOĞDU’

Ülkesinde gizlenmekte olduğu söylenen 24 yaşındaki diğer bir eski bayan polis memuru ise daha Taliban öncesinde kendilerine yönelik lisana getiren ithamlara dikkat çekiyor: “Geçtiğimiz yirmi yıldır da epeyce makûs bir durumda yaşıyorduk. Beşerler, kendi ailelerimiz de dahil olmak üzere, bayan polisleri ‘orospu’ olarak görüyordu. Artık Taliban’ın idaresinde bayanlardan intikam almak için aşırılıkçılara fırsat doğdu.”

Eski Afganistan İçişleri Bakanlığı’nın aktardığı bilgilere göre son yirmi yıl içerisinde toplamda 4 bin 500 bayan polis gücünde, 2 bin bayan ise Afgan ordusunda nazaranv aldı. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR