ABD’den Sudan’daki darbe teşebbüsüne reaksiyon: 700 milyon dolarlık yardım askıya alındı

ahmetbeyler

Active member
ABD’den Sudan’daki darbe teşebbüsüne reaksiyon: 700 milyon dolarlık yardım askıya alındı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Sudan’daki darbe teşebbüsüne ait Washington’ın konumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Sözcü Price, Sudan’daki darbe teşebbüsüne reaksiyon gösterdi ve bir an evvel sivil idarenin öncülüğünde bir geçiş hükümetine dönülmesi davetini lisana getirdi. Price, darbeye reaksiyon olarak Sudan’a yapılacak 700 milyon dolarlık yardımı askıya aldıklarını, sivil yöneticilerin derhal hür bırakılması gerektiğini ve süreci yakından takip edeceklerini belirtti.

Ned Price, darbe teşebbüsüne karışanların, bu aksiyonlarından dolayı sorumlu tutulacaklarını vurguladı ve darbe teşebbüslerini kesin bir biçimde reddettiklerini tabir etti.

Sudan’da darbe teşebbüsü

Sudan’da sabah saatlerinde Başbakan Abdullah Hamduk ve epey sayıda siyasetçi gözaltına alındı. Sudan Enformasyon Bakanlığı, Başbakan Hamduk’un darbeyi reddettiği için gözaltına alınarak, bilinmeyen bir yere nakledildiğini duyurdu.

Ülkenin birfazlaca yerinde elektrik ve internet sınırları kesilirken, askeri güçlerin başşehir Hartum’un Umdurman bölgesindeki radyo ve televizyon merkezini basarak, epeyce sayıda çalışanı gözaltına aldığı bildirildi.

Darbe teşebbüsünün akabinde hükümetin sivil kanadı ve epeyce sayıda siyasi parti, halka sokağa inme davetinde bulundu. Davetin akabinde başşehir Hartum’un farklı bölgelerinde bir ortaya gelen binlerce Sudanlı, askeri müdahaleye karşı şov düzenlemeye başladı.