AB yetkilisi: Taliban şu an Afganistan’ın yüzde 65’ini denetim ediyor

celikci

Active member
AB yetkilisi: Taliban şu an Afganistan’ın yüzde 65’ini denetim ediyor
Afganistan’da ABD ve NATO birliklerinin çekilmeye başlamasına paralel olarak Taliban’ın ilerlemesi sürerken, üst seviye bir AB yetkilisi örgütün şu an ülke topraklarının yüzde 65’ini denetim ettiğini söylemiş oldu. Brüksel’de gazetecilere brifing veren yetkili, Taliban’ın Afganistan’ın kuzeyinde biroldukca noktayı ele geçirerek, Kabil hükümetini kuzeydeki klasik takviyesinden yoksun bırakmaya çalıştığını belirtti.

AB yetkilisi, Taliban’ın şu an 11 eyalet başşehrini daha ele geçirme tehdidinde bulunduğunu ve bir cins geçiş idaresi kurulmasının önünü açacak bir siyasi mutabakat için barış arama vaadini yerine getirmediğini söylemiş oldu.

AB’nin Afganistan’da bir iç savaştan da kaçınmak istediğini belirten yetkili, ülkenin daha büyük bir uyuşturucu üreticisi yahut ‘devasa bir göç akınının’ kaynağı haline gelmesini istemediklerini aktardı. AB yetkilisi, son aylarda ülke ortasında 400 binden çok Afgan’ın konutundan olduğunu ve son günde İran’a kaçanların sayısında artış yaşandığını ekledi. Ülkede hükümet güçleri ile Taliban içinde artan şiddet niçiniyle insani yardım göndermenin giderek daha güç olduğu da açıklandı.

Milletlerarası Kızılhaç Komitesi (ICRC) de, Afganistan’da yüz binlerce sivilin tehdit altında olduğunu deklare etti. Sivillerin korunması için ateşkes davetinde bulunan Kızılhaç, yaralıların tahliyesine müsaade verilmesini istedi. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR